Alle ogen zijn even gericht op Nederland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan zaterdag op Schiphol. foto novum

Nederland speelt niet een hoofdrol op het wereldtoneel, wat je met alle internationale belangstelling bijna zou denken – Nederland ís even het wereldtoneel. Den Haag is vandaag en morgen een trefpunt van presidenten en premiers, net nu met de Russische annexatie van de Krim een grote, internationale crisis is uitgebroken.

Die crisis overschaduwt de agenda van de Nucleaire Veiligheidstop, waarvoor al die staatshoofden en regeringsleiders eigenlijk naar Nederland zijn gekomen, behoorlijk. Maar de spanning over de situatie in Oekraïne geeft de top ook een extra lading.

In de coulissen zal het over weinig anders gaan dan over de vraag wat de crisis betekent voor de verhoudingen in Europa, voor de positie van Rusland en voor de internationale machtsbalans. Den Haag biedt de meeste wereldleiders de eerste gelegenheid daarover direct met elkaar van gedachten te wisselen.

En terwijl op het grote podium het script voor de nucleaire conferentie wordt afgewerkt dat diplomaten de afgelopen twee jaar tot in detail hebben voorbereid, vindt op een zij- toneel de ingelaste hoofdact plaats: de bijeenkomst van de G7 vanmiddag in het Catshuis.

De nucleaire top bood Obama een uitgelezen kans om heel snel de groep van zeven grote industrielanden bijeen te roepen (behalve de VS ook Canada, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië). Alleen al het feit dat het geen G8 is, dat wil zeggen: dat Rusland erbuiten wordt gehouden, is bedoeld om Moskou politiek pijnlijk te treffen. Rusland is dit jaar immers voorzitter van de G8, en zou in juni gastheer zijn van een G8-top in Sotsji – of die nog doorgaat is nu hoogst twijfelachtig.

Als de leiders van de G7 het straks in het Catshuis eens worden over een veroordeling van Rusland, en mogelijk ook over sancties, is dat een nieuwe diplomatieke uithaal naar president Poetin. En het zal de aandacht van de wereld nog sterker op Nederland vestigen dan door de nucleaire top al zou gebeuren.

De Nederlandse regering heeft steeds benadrukt hoe belangrijk het organiseren van de Nucleaire Veiligheidstop is voor het imago van Nederland in de wereld. Maar of het kabinet ook blij zal zijn als een terechtwijzing of bestraffing van Moskou door de G7 de geschiedenis ingaat als ‘de verklaring van Den Haag’, is maar de vraag. Gezien het grote belang dat de Nederlandse regering hecht aan goede banden met Rusland, vooral uit economische overwegingen, is ‘Catshuis-verklaring’ misschien veiliger. Want hoeveel mensen buiten Nederland weten het Catshuis te plaatsen? Geen hond – al kan dat morgen anders liggen.

    • Juurd Eijsvoogel