Egypte veroordeelt 529 leden Moslimbroederschap tot de dood

Geweld tussen Morsi-aanhangers en ordetroepen op het Ramsesplein in Kairo in augustus vorig jaar.
Geweld tussen Morsi-aanhangers en ordetroepen op het Ramsesplein in Kairo in augustus vorig jaar. Foto AP/ Hassan Ammar

Een rechtbank in het zuiden van Egypte heeft 529 aanhangers van de in juli vorig jaar afgezette president Mohammed Morsi ter dood veroordeeld. De rechtbank in Minya verklaarde hen schuldig aan moord en poging tot moord op politiemensen.

Dat meldt persbureau AP. In totaal stonden 545 mensen terecht, van wie er 123 aanwezig waren. De rest is vrij op borg, ondergedoken of gevlucht naar het buitenland. Zestien verdachten werden vrijgesproken.

De rechtbank had slechts twee zittingen nodig om tot zijn oordeel te komen. Advocaten van de veroordeelden klaagden dat zij niet de kans kregen een verdediging te voeren. In beroep gaan is nog wel mogelijk.

De vermeende aanval op agenten en het politiebureau vond plaats in augustus in het zuiden van Egypte, nadat veiligheidstroepen in Kairo twee tentenkampen van pro-Morsi-demonstranten hadden opgebroken.

‘Dit zal nieuwe impuls geven aan verzet tegen regime’

Sinds het afzetten van Morsi werd de Moslimbroederschap in Egyptische media en staatspropaganda al routineus omschreven als terreurgroep. De politie doodde bij gewelddadige confrontaties honderden aanhangers en zette duizenden anderen gevangen. In december werd de beweging door de interim-regering officieel bestempeld als een terroristische organisatie. Op lidmaatschap staat sindsdien een gevangenisstraf van vijf jaar.

Na het voetbalgeweld in Port Said, waar in februari 2012 74 mensen om het leven kwamen, leidden terdoodveroordelingen nog tot een volksopstand. De omstandigheden zijn nu anders, zegt onze correspondent in Egypte, Gert van Langendonck.

“Veel Egyptenaren zullen hier geen probleem mee hebben, gezien de manier waarop de Moslimbroederschap de afgelopen negen maanden is afgeschilderd en officieel bestempeld: als terroristische beweging. Maar het zal ook een nieuwe impuls geven aan de aanhangers van Morsi en anderen die zich verzetten tegen het nieuwe regime. Vooral op de universiteiten wordt nog bijna dagelijks gedemonstreerd.”

Morgen staan nog eens 683 mensen terecht in Minya, met vergelijkbare aanklachten.