Doodstraf voor 529 Moslimbroeders in Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft vanochtend 529 leden van de verboden Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Het is de eerste keer sinds de afzetting van Moslimbroeder-president Mohammed Morsi dat zoveel leden van de beweging de doodstraf krijgen. Het kan een nieuwe impuls geven aan de aanhangers van Morsi en anderen die zich verzetten tegen het nieuwe regime.

De meeste verdachten waren gearresteerd tijdens rellen in augustus vorig jaar in de zuidelijke provincie Minya. De rellen braken uit na de ontruiming van twee protestkampen van de Moslimbroederschap in de hoofdstad Kairo, waarbij ruim duizend doden vielen. De aanklacht tegen de verdachten, die sinds zaterdag terechtstonden in Minya, luidde onder meer geweldpleging, aanzetten tot moord, en bestorming van een politiebureau.

Slechts 123 van de verdachten waren aanwezig in de rechtszaal. De rest is vrijgelaten, ondergedoken of naar het buitenland gevlucht. De rechtbank heeft vanochtend 16 verdachten vrijgesproken. In Minya staan morgen nog eens 683 mensen terecht.

Het vonnis wordt volgens sommige mensenrechtenadvocaten waarschijnlijk in hoger beroep vernietigd. „Zwaar overdreven en onacceptabel”, zei advocaat Mohammed Zarie, directeur van een mensenrechtencentrum in Kairo. „Op deze manier verandert de rechtelijke macht in Egypte van een middel om gerechtigheid te bereiken in een instrument voor wraak.”

Sinds Morsi’s afzetting hebben de autoriteiten keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Politie en leger doodden bij gevechten honderden aanhangers. Duizenden anderen zijn gearresteerd. De regering heeft Moslimbroederschap officieel als ‘terreurorganisatie’ bestempeld, maar aanhangers zeggen dat zij vreedzaam is.

De autoriteiten hebben de repressie van de Moslimbroederschap uitgebreid naar alle dissidenten, onder wie leden van de seculiere oppositie. Een rechtbank liet gisteren de prominente activist Alaa Abdel-Fattah op borgtocht vrij. Hij werd met 24 anderen vier maanden geleden opgepakt omdat ze zonder toestemming hadden betoogd bij het parlement.

De rechtszaak tegen Abdel-Fattah is bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Abdel-Fattah is een icoon van de opstand tegen president Mubarak in 2011. (AP, Reuters)