2Doc: Tania Kross – Ik wil alles

Ned. 2, 20.55-22.00u

Een opmerking om over na te denken doet ze in de auto, zoevend tussen de zoveelste operavoorstelling en haar huis in Gouda, waar haar man en twee schattige zoontjes wachten. „Het verraderlijke aan het zangersvak is dat adrenaline ervoor zorgt dat je niks voelt. Ik zing, rijd naar huis en pas als ik daar aankom voel ik hoe gesloopt ik ben.”

Niet voor niks is Ik wil alles de naam van de film die regisseuse Barbara Makkinga maakte over het volle leven van de op Curaçao geboren en getogen operazangeres Tania Kross. Prachtig zijn de jeugdfoto’s waarop we Kross als (zingende) puber zien. Ze vertelt over haar niet te stoppen gedrevenheid: natuurlijk lieten haar ouders haar als 14-jarige zingen op de cruiseschepen, natuurlijk lieten ze haar al op haar 17de vertrekken om in Nederland te gaan studeren aan het conservatorium. Niet zingen is voor Tania geen optie. Ze moet. Die gedrevenheid zet ze ook in voor het tot stand komen van de opera Katibi di shon, over het slavernijverleden van Curaçao. Die er dus ook komt – ook al komt er een zwangerschap bij en gaat de fondsenwerving niet vanzelf. „Ik ben niet de beste zangeres, wel degene die het hardst werkt.”

    • Mischa Spel