Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Diplomatiek circus in Nederland: alles over de Nuclear Security Summit in één tekening

Het was de grootste top die ooit door Nederland werd georganiseerd: de Nuclear Security Summit. Nrc.nl tekende op 24 en 25 maart 2014 live mee met de gebeurtenissen rond het diplomatieke circus. Beweeg met je muis over een element voor meer informatie. Opmerkingen? Mail ons: internet@nrc.nl


Door Tjarko van der Pol, Milo Vermeulen en Lex Boon.

India
Salman Khurshid (minister Buitenlandse Zaken)

Verenigde Staten
Barack Obama

Algerije
Youcef Yousfi

Argentinië
Amado Boudou

Zwitserland
Didier Burkhalter

Zuid-Korea
Park Geun-hye

Japan
Shinzo Abe

Armenië
Serzj Sarkisian

Indonesië
Boediono

Saudi-Arabië
Hasmin Yamani (energiewetenschapper)

Tsjechië
Pavel Belobradek

Australië
Julie Bishop (minister Buitenlandse Zaken)

Jordanië
koning Abdullah

Singapore
Lee Hsien Loong

Azerbeidzjan
Ilham Alijev

Nigeria
Goodluck Jonathan

Gabon
Ali Bongo Ondimba

Italië
Matteo Renzi

Finland
Sauli Niinistö

Polen
Radoslav Sikorski (minister Buitenlandse Zaken)

Spanje
Mariano Rajoy

Turkije
Abdullah Gül

Nieuw-Zeeland
John Key

Rusland
Sergej Lavrov (minister Buitenlandse Zaken)

Verenigd Koninkrijk
David Cameron

Litouwen
Dalia Grybauskaité

Frankrijk
François Hollande

Brazilië
Michel Temer

Pakistan
Nawaz Sharif

Filipijnen
Jejomar Binay

Roemenië
Traian Basescu

Canada
Stephen Harper

Egypte
Hamdi Sanad Loza (onderminister Buitenlandse Zaken)

Noorwegen
Erna Solberg

Israël
Yuval Steinitz (minister Inlichtingen en Strategische Zaken)

Georgië
Irakli Garibashvili

Chili
Heraldo Muñoz (minister Buitenlandse Zaken)

Vietnam
Nguyen Tan Dung

China
Xi Jinping

Zuid-Afrika
Maite Nkoana-Mashabane (minister Internationale Betrekkingen)

Denemarken
Helle Thorning-Schmidt

Oekraïne
Arseni Jatsenjoek

Duitsland
Angela Merkel

Marokko
Salaheddine Mezouar (minister van Buitenlandse Zaken)

Thailand
Sihasak Phuangketkeow (gezant van de premier)

Zweden
Frederik Reinfeldt

Verenigde Arabische Emiraten
Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan

Mexico
Juan Manuel Gómez-Robledo (onderminister Buitenlandse Zaken)

Nederland

België
De Belgische premier Elio Di Rupo laat het vliegtuig staan en pakt gewoon de trein. Rond half twaalf wordt hij met rolkoffertje gezien op Rotterdam CS.

België
Elio Di Rupo

Kazachstan
Noersoeltan Nazarbajev

Maleisië
Muhyiddin Yassin

Hongarije
János Martonyi (minister Buitenlandse Zaken)

Luchtruim streng bewaakt
Het luchtruim boven Nederland wordt streng bewaakt tijdens de top. Zo is er een verbod op recreatieve luchtvaart boven de Randstad. Het luchtruim boven Den Haag is helemaal gesloten. Voor het gebied rond rond Schiphol geldt een nood­verordening.

Radarstation Nieuw-Milligen
De militaire luchtverkeers- en gevechts­leiding in Nieuw-Milligen krijgt ondersteuning van een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO.

Luchtafweergeschut
In Noordwijk en Wassenaar zijn op vier plaatsen raket­lanceer­installaties geplaatst. Het zijn Nasams­lanceerinrichtingen die ook het Witte Huis, het Capitool en andere regerings­gebouwen in de VS beschermen.

Polderbaan is parkeerplaats
De Polderbaan is helemaal afgesloten en wordt gebruikt als parkeerplaats voor de toestellen van de regerings­leiders. Vliegtuig­spotters, hobby­fotografen die bijzondere toestellen willen vastleggen zijn niet welkom. In het gebied zijn camera’s en telelezen verboden, hoewel niet iedereen zich daar aan houdt.

Floriadehal
De oude Floriadehal - normaal gebruikt voor evenementen en beurzen - is omgebouwd tot terminal. Er zijn bagagebanden, koffiebars, toiletten en zitjes. Behalve de speciale terminal is er een vip-tent naast de Polderbaan opgezet. Daar worden de ambassadeurs van de verschillende landen opgevangen tot hun staatshoofd is geland. Zodra dat het geval is, wordt een ambassadeur naar het vliegtuig vervoerd voor de ontvangst van de wereldleider.

ma 09.28 uur
Bewoners rond het Museumplein moesten hun ramen gesloten houden en mochten niet het balkon op. Bewoner Michiel van Iersel vertelt: “We hebben het er ook maar niet op gewaagd. Er zaten overal mannen met geweren op het dak. Maar door het raam hadden we prima zicht.”

ma 09.46 uur
‘Rembrandt is my favorite painter,’ zegt Obama tegen Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes, nadat hij een rondleiding van een kwartier heeft gekregen.

Van Gogh dicht
Het Van Gogh Museum moet de deuren sluiten in verband met het bezoek van Obama. Een grote containerwand is geplaatst om “de conditie van de gebouwen en de kunst te garanderen.”

ma 12.57 uur
Een cargovliegtuig zonder permissie om te landen komt het luchtruim binnen. Vanuit vliegbasis Volkel stijgen twee F16’s op die het toestel escorteren.

ma 08.30 uur
Normaal staat er rond 08.30 zo’n 175 kilometer aan file in Nederland. Nu maar 100 kilometer en in de randstad bijna niets. De “grootste verkeers­management­operatie ooit” van Rijkswaterstaat werkt (maar vooral omdat mensen niet de weg opgaan).

ma 10.04 uur
In Den Haag wordt een verdacht pakketje gevonden in een tram. De omgeving wordt hermetisch afgezet, maar na onderzoek blijkt het om loos alarm te gaan. De Explosieven Opruimings Dienst hoeft niet ter plaatse te komen.

World Forum
Waar de top daadwerkelijk wordt gehouden

Gemeentemuseum
Met ruimte voor persconferenties

Bel Air Hotel
Persruimte voor schrijvende pers

OCPW
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, persruimten voor radio en tv

Het Novotel
Extra vergaderzalen

ma 08.46 uur
Vliegtuigspotter Gijs Dubbeldam maakt een foto van Air Force One, maar wel van weg. “Als ie de Kaagbaan had genomen, had ik ‘m hartstikke mooi te pakken gehad.”

Minder journalisten
Er werden 3.000 journalisten verwacht, maar er zijn er een stuk minder komen opdagen: zo’n 1400. Morgen - bij het slot van de conferentie - worden er meer journalisten verwacht.

ma 11.28 uur
De politie pakt vier mensen op bij een demonstratie in de Hofvijver. Het duurde een uur voordat ze werden aangehouden, omdat de politie eerst een boot moest laten komen.

En ook op andere plekken in Den Haag en Amsterdam werd gedemonstreerd. Betogers die buiten de aangewezen plekken (zoals het Malieveld) demon­streerden werden opgepakt. In totaal ging het om 59 mensen, die allemaal een boete van 150 euro hebben gekregen.

ma 19.17 uur
Bij Paleis Huis ten Bosch schudden Willem-Alexander en Máxima de ene na de andere hand van de wereldleiders die komen dineren.

Extra-beveiligde hotels
Zzzzzz… De avond eindigt in één van de 8.000 bedden in één van de 55 hotels die in een straal van zestig kilometer rond Den Haag zijn gereserveerd. Er zijn vier hotels waar de veiligheidszone extra uitgebreid is: Huis ter Duin en Hotels van Oranje in Noordwijk, het Kurhaus in Scheveningen en het Okura Hotel in Amsterdam.

ma 18.36 uur
In de marge van de NSS wordt over veel andere onderwerpen gesproken. Leiders van de G7 arriveren bij het Catshuis, de ambtswoning van premier.

ma 14.53 uur
Een Haagse stadsbus rijdt per ongeluk een busje dat is ingehuurd om een NSS-delegatie te vervoeren aan. Op het moment van het ongeval waren er geen delegatieleden aan boord. Beide chauffeurs en de passagiers in de stadsbus bleven ongedeerd.

Restaurant gesloten
Peter van Eijk van Resto truck moet tijdens de nucleaire top zijn wegrestaurant boven de A4 bij Hoofddorp sluiten. Woedend is hij. Drie dagen mist hij omzet, terwijl hij bij minder strenge veiligheids­maatregelen “een paar topdagen” had kunnen draaien. Vanuit zijn restaurant hadden mensen de diplomatieke karavaan kunnen zien passeren. Hij dient een claim in.

Holland Branding
“A modern Twist to Dutch Classics,” in het thema van het interieur van het World Forum. Vaderlandpromotie dus, steunend op de vertrouwde pijlers tulpen, wolken en bedrijfsleven. De ronde vergadertafel heeft afbeeldingen van Delfts blauwe tegels erop. In het hart van die tegels niet alleen klompen, fietsen en grachtenpanden, maar ook de Erasmusbrug, een microscoop, sporter Epke Zonderland en ontwerpers Viktor & Rolf. Gezeten op stoelen van kunstenaar Joep van Lieshout hebben de gedelegeerden uitzicht op het bloemstuk in het midden van de tafel: 30.000 exemplaren van de speciaal gekweekte, oranje NSS-tulp.

di 12.33 uur
De officiële groepsfoto van de aanwezige wereldleiders wordt gemaakt. Rond 15.00 uur werd het slotcommuniqué gepubliceerd, waarin de afspraken staan die het voor terroristen moeilijker moeten maken om nucleair materiaal in handen te krijgen of een kernbom te fabriceren. “De kans op een nucleaire aanslag is kleiner geworden,” aldus het communiqué.

Nachtclub Mayfair (“prettige ongedwongen sfeer in gezelschap van prachtige sexy dames”) is normaal gesproken gesloten op maandag, maar opende speciaal voor de NSS haar deuren. Zonder succes, want er kwam niemand.

di 10.32 uur
Bij de kerncentrale in Petten worden 28 mensen opgepakt die demonstreren tegen kernenergie. Rond de reactor geldt een noodbevel vanwege een bezoek van deelnemers aan de Nuclear Industry Summit (NIS) - een schaduwtop voor de nucleaire industrie. Ook bij Urenco in Almelo wordt gedemonstreerd.

Het Museumplein is afgezet met grote schermen, zodat de buitenwereld hermetisch is afgeschermd. Alleen de bewoners kunnen makkelijk een glimp opvangen van de Amerikaanse president.

Afgesloten wegen, oké. Maar die vervelende helikopters? Meerdere lezers mailen met de vraag of we helikopters die continu in de lucht hangen kunnen tekenen. Of, zoals een lezer schrijft, “Ik hoor ze nu al meer dan 24 uur achter elkaar.”

De wereldleiders die aanwezig waren op de NSS verlaten Nederland weer. Rijkswaterstaat heeft de wegen op het traject tussen Den Haag en de luchthaven geheel of gedeeltelijk afgesloten om zo alle wereldleiders in een kort tijdsbestek op Schiphol te krijgen. Woensdagochtend om 05.00 worden de wegen weer vrijgegeven.

Beveiligd zeegebied
Ook op het water gelden strenge beperkingen. De zogeheten territoriale zee, een strook zee langs de kust van 12 zeemijl (22 kilometer) breed is een “beveiligd zeegebied”. In dat gebied moeten alle schepen hun naam, lading en eigenaar bekend maken. Schepen van marine en politie kunnen op zee inspecties uitvoeren.

ma 08.56 uur
“Good morning, sir, I love your country,” is het eerste dat Obama tegen minister Frans Timmermans zegt als Air Force One op Schiphol is geland.

Veiligheid
De NSS is de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland. Er worden 13.000 agenten ingezet, vier keer zoveel als bij de troonswisseling van vorig jaar. Ze worden bijgestaan door 4.000 militairen en 4.000 marechaussees.

De auto van Obama
The Beast van Obama is het summum op het gebied van presidentieel vervoer. Obama heeft de beschikking over een desktop- en een laptop-computer en een telefoon die permanent verbinding heeft met vicepresident Joe Biden en met het Pentagon.
Die verbindingen worden verzorgd vanuit één van de vele zwarte SUV’s die, gevuld met veiligheidsagenten, de presidentiële Cadillac altijd omringen. In de auto ligt altijd een zak met Obama’s bloed.
Verder is de auto bestand tegen aanvallen met chemische wapens of gifgas (er is een eigen luchtverversingssysteem) en heeft de carrosserie een structuur van titanium, aluminium en keramische materialen, maar vooral veel gepantserd staal.