Den Haag betaalde 1 miljoen mee aan borreldak vanwege top

Illustratie Martien Ter Veen

De aanleiding

Het organiseren van de tweedaagse nucleaire top, die vandaag is begonnen, kost wat. Ook de gemeente Den Haag heeft de portemonnee getrokken. De Telegraaf schreef op haar website: ‘De kaskraker is het glazen borreldak van 1 miljoen euro boven de binnenplaats van het Gemeentemuseum.’ De websites van Powned en Omroep West namen dit nieuws over. Klopt het? Werd er vanwege de nucleaire top 1 miljoen euro neergelegd voor de bouw van een dak in het Gemeentemuseum?

Waar is het op gebaseerd?

De schrijver van het Telegraafstuk zegt dat de 1 miljoen voor het „borreldak” is gebaseerd op een antwoord van de Haagse wethouder van Financiën, Boudewijn Revis, tijdens een persconferentie. Vlak voor het zomerreces van 2013 besprak de wethouder een aantal kosten die de gemeente op de korte termijn ging maken. Ook het dak kwam ter sprake. De wethouder zou hebben gezegd dat de kosten van het dak worden gemaakt vanwege de nucleaire top.

En, klopt het?

Allereerst: waar gaat het eigenlijk over? In het Gemeentemuseum Den Haag is een binnentuin van ongeveer 800 vierkante meter die onbedekt is. Was. Want inmiddels is daar een glazen overkapping gebouwd. Daardoor kunnen er nu bijeenkomsten worden georganiseerd. Een aanvraag voor de bouw van het dak lag er al jaren, zegt Benno Tempel, de directeur van het Gemeentemuseum. „Nog voordat we überhaupt wisten dat er een top zou komen.” De kosten ervan zijn hoger dan wat De Telegraaf schreef. Tempel zegt dat de totale kosten 4,3 miljoen euro zijn, inclusief de inrichting, de meubels en lampen die er zijn opgehangen. Een deel daarvan bekostigde het museum zelf. Ook betaalden fondsen zoals Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds mee aan het project. De gemeente heeft 1,8 miljoen euro meebetaald. Meer dan 1 miljoen euro dus.

Dat bedrag zou hoe dan ook worden besteed aan het museum. „Het dak is niet vanwege de nucleaire top gebouwd”, zegt Tempel. „Het bouwproces is versneld door de gemeente.” De ruimte zal worden gebruikt voor persconferenties. „Stel dat het dak alleen voor de top zou zijn bedoeld dan konden ze een tijdelijk dak bouwen. Zonder er veel geld in te steken.”

We vragen het museum ons documenten toe te sturen ter ondersteuning van dit verhaal. Een concept van het plan lag er al in 2012, zo blijkt. Begin 2013 stemde de gemeente in met het verlenen van een vergunning. De nucleaire top werd niet in de documenten genoemd.

Er was toen ook nog geen sprake van een nucleaire top, zegt Gerben van den Berg, de woordvoerder van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. De top werd pas vlak voor de zomer van 2013 bekendgemaakt, zegt hij. Dat het dak er zou komen en dat de gemeente eraan zou meebetalen heeft dan ook niets te maken met de nucleaire top, zegt hij. De gemeente was al van plan mee te betalen voordat bekend werd dat de top zou worden gehouden. De top heeft wel als katalysator gewerkt, zegt de woordvoerder van de burgemeester. De gemeenteraad heeft vlak voor de zomer ingestemd met een versnelling van de bouw van het dak zodat het ook tijdens de top gebruikt kan worden.

Conclusie

De Telegraaf schreef een paar weken geleden dat de gemeente Den Haag 1 miljoen euro heeft betaald aan de bouw van een „borreldak” over de binnentuin van het Gemeentemuseum. In werkelijkheid was de bijdrage van de gemeente 1,8 miljoen euro. Maar het dak is niet speciaal voor de top gebouwd. Wel is de bouw versneld met het oog op de bijeenkomst. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.

    • Maral Noshad Sharifi