Tommy Wieringa wint De Inktaap 2014

Schrijver Tommy Wieringa
Schrijver Tommy Wieringa ANP KOEN VAN WEEL

Tommy Wieringa heeft De Inktaap 2014 gewonnen, de literaire jongerenprijs voor de winnaars van de grootste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied van het afgelopen jaar. Dat meldt organisator de Nederlandse Taalunie.

Wieringa’s roman Dit zijn de namen, waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuur Prijs won, werd door ruim 1.500 scholieren van 120 scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen als favoriet.

Die keuze ging ten koste van Pier en Oceaan van Oek de Jong (winnaar Gouden Boekenuil 2013), De laatste parade van Ruth San A Jong (Caribische nominatie) en Post Mortem van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012).

Twitter avatar HenkWebellen bart jeroen kiers De genomineerden voor de Inktaap op een rij. http://t.co/fXoc8PQDK4

Wieringa ontving de prijs deze middag in Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De Inktaap wordt uitgevoerd door stichting Passionate Bulkboek uit Rotterdam, Villanella uit Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.

De prijs werd in het verleden onder andere gewonnen door Yves Petry (2012), Robert Vuijsje (2010), A.F.Th. van der Heijden (2009), Tom Lanoye (2004) en Harry Mulisch (2003).