PVV presenteert kandidaten Europees Parlement - ‘timing zeer Wilderiaans’

PVV-partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP / Robin Utrecht

Eerste Kamer-fractievoorzitter Marcel de Graaff is bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement lijsttrekker voor de PVV. Dat maakte de PVV zojuist bekend.

Op de lijst met tien namen staan naast De Graaff onder meer huidig Europarlementariër Auke Zijlstra en als lijstduwer PVV-leider Geert Wilders.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Kanjers! PVV-kandidatenlijst verkiezingen Europees Parlement: http://t.co/N3DLIj5OEc http://t.co/bmr2tYuwPU

‘Beproefde Wilders-truc’

Onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet valt een aantal dingen op aan de lijst:

“Allereerst de timing. Zeer Wilderiaans. Midden in de commotie een vlucht naar voren doen, zeggen: ‘Hé, ik ben er nog, ik sla terug.’ De deadline is pas 8 april, dus hij had nog even. Een beproefde Wilders-truc.”

“Wat betreft de lijst zelf: dat Wilders lijstduwer is, zat eraan te komen. Dat Marcel de Graaff lijsttrekker wordt vind ik daarentegen een verrassing. Er gingen hele andere namen rond, Sietse Frietsma bijvoorbeeld. En aanvankelijk zou het Laurence Stassen zijn. Je vraagt je af hoeveelste keus De Graaff is. Blijkbaar is hij iemand van wie Wilders zeker weet dat hij geen stampij gaat maken. Het is vrijwel met zekerheid te zeggen dat dat voor de hele lijst geldt. Zaterdag zei Wilders nog: ik weet niet wat er gaat gebeuren.”

“Arabist Hans Jansen op nummer drie vind ik heel opmerkelijk. Niet zozeer dat hij voor de PVV kiest, want hij heeft zich in de media de afgelopen jaren wel vaker positief uitgelaten over de koers van die partij. Maar dat hij juist nu als academicus voor de politiek kiest, en ook nog voor Europa. Ik ken hem niet als euroscepticus, maar als criticus van de islam. Je kunt je afvragen hoeveel je wat dat onderwerp betreft in Europa kun betekenen.”

“Verder staan er veel Kamerleden op de lijst die twee jaar geleden net buiten de boot vielen omdat er te weinig zetels waren. Die hebben nu een nieuw onderkomen. Ino van den Besselaar, op nummer zeven, was de initiatiefnemer van het Polenmeldpunt.”

Hartong trok zich vandaag terug

Laurence Stassen, tot vorige week vrijdag de beoogd lijsttrekker, stapte op na de veelbesproken uitspraak van Wilders over Marokkanen. Vanmiddag leek het er even op dat Lucas Hartong de nieuwe delegatieleider zou worden, maar hij zei later zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van 22 mei. Hij zei er echter niet bij of dit met de uitspraak van Wilders te maken heeft.

PVV verkeert in crisis

De partij van Geert Wilders verkeert in een crisis. Sinds hij vorige week aanwezigen bij een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat ze minder Marokkanen willen, verlaten steeds meer PVV’ers de partij. Premier Mark Rutte sloot samenwerking met de PVV uit en verschillende bewindspersonen en bekende Nederlanders lieten zich verbolgen uit over de gebeurtenis. Vandaag raakte de PVV nog eens een Utrechts Statenlid en een commissielid kwijt. Wilders weigert zijn woorden terug te nemen of excuses te maken.

Onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus twittert:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus In januari wilde PVV geen dubbelmandaten meer: https://t.co/RSBrQbW7UQ Nu zijn 6 vd 10 EP-kandidaten al volksvertegenwoordiger

Grafiek ANP

    • Mirjam Remie