De explosieve rapstijl van Earl Sweatshirt

De net 20-jarige Earl Sweatshirt staat als een veteraan op het podium van de Amsterdamse Melkweg. Hij is een charismatisch en energiek talent met uithoudingsvermogen, voor wie rappen een sport is. Terwijl zijn dj snel de ene opzwepende beat na de andere start, rapt Sweatshirt zijn teksten vol vuur, van rauwer ouder werk tot meer recent en persoonlijker materiaal.

Sweatshirt behoort met Frank Ocean en Tyler, The Creator tot de creatieve boegbeelden van Odd Future, een eigenzinnige hiphopcrew uit Los Angeles die de afgelopen jaren naam maakte met virale clips, ongemakkelijke makende teksten, duistere beats en optredens vol punkenergie.

Sweatshirt is live beheerster dan kompaan Tyler, voor wie rap slechts een onderdeel is van zijn punkachtige totaaltheater. Bij Sweatshirt komt de energie van het rappen zelf. Hij etaleert zijn beheerste rapstijl op het door een orgeltje aangedreven 20 Wave Caps, laat het publiek kolken met een explosief Molasses en brengt in Chum bluesy ondertonen aan in zijn vocalen. Bij zijn vertolking van Whoa laat Sweatshirt de zaal de naam van zijn crew scanderen en in Hive toont de rapper in een sterk a capella gerapt deel, dat zijn stem geen beat nodig heeft om zijn publiek het grimmige universum van zijn muziek in te trekken.

    • Saul van Stapele