Alles is veilig, wegen zijn leeg, militairen waken

Vooral leger en politie bevolken de Randstad op de eerste dag van de top. Op straat is het stil, of er een kernramp is gebeurd.

President Barack Obama kreeg vanmorgen een rondleiding van directeurWim Pijbes (rechts) door het Rijksmuseum.
President Barack Obama kreeg vanmorgen een rondleiding van directeurWim Pijbes (rechts) door het Rijksmuseum. Foto David van Dam

Achter een slagboom, tussen dranghekken, verzamelen de kinderen en ouders van de Haagse Annie M.G. Schmidtschool zich. De school staat vijftig meter verderop in deze straat, vlak naast het afgesloten internationale gebied. Ouders mogen daar niet komen, kinderen wel.

Tien ME’ers zien toe hoe de groep steeds groter wordt. Kleine kinderen kijken verdwaasd om zich heen. Oudere jongens wijzen elkaar op de helikopter die boven hen in de lucht hangt. Dan roept de schooldirecteur: „Alle kinderen van groep 4 tot en met 8 mogen doorlopen, met hun fiets. Zonder papa en mama.”

Het is een beetje onhandig, zegt directeur Rubi Hendriks. Maar ze heeft er weinig moeite mee. „We moeten een beetje inschikken voor het algemeen belang.” Ook de ouders klagen niet, hoewel een vader vindt dat de beveiliging een hoog ‘laten-zien-wat-we-kunnen-gehalte’ heeft. „Er gebeurt natuurlijk niks.”

De snelwegen in de Randstad ogen alsof er zich een nucleaire ramp heeft voltrokken. Leeg. Rustig. Alleen bevolkt door politie en wat automobilisten en truckers die kennelijk per se de weg op moesten. Geen files op de A12 van Utrecht naar Den Haag. Niet meer dan de gebruikelijke enkele minuten vertraging op de A15 tussen Gorinchem en Rotterdam. Het zijn twee van de 38 omleidingsroutes die Rijkswaterstaat heeft ingesteld.

Zelfs op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, de route die veel wereldleiders nemen vanaf de luchthaven Schiphol en waarvan enkele rijstroken zijn afgesloten, is van drukte geen sprake. Blijkbaar hebben alle forensen zich aangetrokken wat hun de afgelopen dagen is voorgehouden: blijf thuis of neem het openbaar vervoer.

Bij parkeerplaats Den Ruygen Hoek in Hoofddorp hebben vannacht militairen het gesloten brugrestaurant bewaakt. „Er is niks gebeurd, alles is goed verlopen”, meldt een van hen. De soldaten worden afgelost. De verse krachten maken zich op voor een dienst van twaalf uur. Een leuke klus? „Nou, nee”, zegt een infanterist. „Je moet wel heel dom zijn om nu hier te gaan rijden.”

Het brugrestaurant is verlaten. Op de ramen van een van de bedrijven hangen posters met een foto van president Obama. „Oh yes, mr. president we’re open”, staat er. Maar de deur is gesloten. Bij het tankstation is het „veel rustiger dan normaal”, zegt de kassier. Ook het hotel lijdt onder de afsluitingen. „Mensen weten niet hoe ze ons kunnen bereiken”, zegt de receptionist. „Acht mensen zijn gisteravond niet komen opdagen.”

Negen helikopters vliegen richting Amsterdam. Langs de snelweg heeft de organisatie van de nucleaire top billboards geplaatst. „58 wereldleiders, 3.000 journalisten, 5.000 delegatieleden”. Ter hoogte van Roelofarendsveen passeert een politie-escorte met een zwarte limousine, kenteken HUN-01. De Hongaarse delegatie?

Roadblocks scheiden Huis Ten Bosch van de rest van Den Haag. „Vanavond is daar het grote diner”, verklaart een verkeersregelaar. In een hotel op de grens van Den Haag en Wassenaar zijn deze dagen driehonderd militairen gelegerd.

Als de basisschoolkinderen van de Haagse Annie M.G. Schmidtschool al binnen zijn, lopen twee jongens naar het groepje ME’ers. Ze willen langs het hek naar hun middelbare school fietsen. Gisteren kon dat nog, zeggen ze. Maar nu niet meer. De ME’er weet ook niet hoe de jongens dan wél moeten fietsen. „Ik ben niet bekend hier.”

Gelukkig mogen Max (13) en Wessel (12) te laat komen. Ze staan op een speciale lijst met kinderen die dat is toegestaan. Max vindt al die beveiliging wel „een beetje onzin”. Maar het is ook wel leuk, zegt Wessel. „Je maakt het wel mee.”

    • Christiaan Pelgrim
    • Arjen Schreuder