Verweij eerste keer wereldkampioen allround - Wüst pakt vijfde wereldtitel

Ireen Wüst na afloop van de 1500 meter op het wereldkampioenschap allround.
Ireen Wüst na afloop van de 1500 meter op het wereldkampioenschap allround. Foto ANP / Jerry Lampen

Koen Verweij is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen allround geworden. De 23-jarige schaatser van TVM eindigde vandaag in Thialf als derde op de afsluitende 10.000 meter, maar had voldoende marge om Jan Blokhuijsen in het klassement achter zich te houden. Het brons ging naar de Rus Denis Joeskov.

De zege van Verweij betekent voor TVM de kers op de taart. Het bedrijf, dat na een periode van veertien jaar stopt als hoofdsponsor, zag eerder op de dag bij de vrouwen Ireen Wüst al met de wereldtitel aan de haal gaan.

Verweij mocht op de tien kilometer een kleine tien seconden prijsgeven op Blokhuijsen. Die marge bleek voor de nummer twee van het afgelopen EK ruim voldoende. Pas in de laatste drie rondjes moest hij de regerend Europees kampioen laten gaan, maar op de eindtijd van 13.19,12 minuten viel weinig af te dingen. Blokhuijsen won de tien kilometer in 13.13,93, voor Joeskov (13.17,84).

Verweij profiteerde met zijn eindzege optimaal van de afwezigheid van Sven Kramer. De winnaar van zes van de laatste zeven WK’s ontbrak wegens problemen aan zijn luchtwegen, waaraan hij de afgelopen weken twee keer werd geopereerd.

Renz Rotteveel legde de 10.000 meter af in een tijd van 13.36,52 minuten en eindigde daarmee in het klassement als zevende. Wouter Olde Heuvel haalde de afsluitende afstand niet.

Wüst pakt vijfde wereldtitel

Ireen Wüst heeft haar vijfde wereldtitel allround gewonnen. De Brabantse won in Thialf de eerste drie afstanden en gaf op de afsluitende 5000 meter haar leidende positie niet meer uit handen.

In de door Yvonne Nauta gewonnen slotafstand eindigde Wüst als tweede en finishte ze in een nieuw puntenrecord. Nauta klokte een winnende tijd van 6.57,59 minuten en voorkwam dat Wüst, op anderhalve seconde tweede, alle afstanden won. Nauta steeg door haar afstandszege van de zevende naar de derde plaats in het klassement.

Het zilver werd een prooi voor de Russin Olga Graf. Landgenote Joelia Skokova werd vierde. Diane Valkenburg en Irene Schouten moesten zich tevreden stellen met de vijfde en zesde plaats.

Met haar titel sloot Wüst een uiterst succesvol seizoen in stijl af. Ze won eerder het EK allround en veroverde vijf olympische medailles in Sotsji, waarvan twee keer goud, Recordhoudster mondiale allroundtitels is Gunda Niemann. De Duitse was liefst achtmaal de beste.

Wüst won in 2007 voor het eerst en zegevierde de afgelopen vier edities. (Novum)