Wiebe Draijer beoogd bestuursvoorzitter Rabobank - ‘opvallende benoeming’

Wiebe Draijer gaat van de SER naar de Rabobank. Foto ANP / Robert Vos

De raad van commissarissen wil Wiebe Draijer benoemen tot voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank. Draijer is op dit moment voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Wiebe Draijer gaat Rinus Minderhoud opvolgen, die sinds het terugtreden van Piet Moerland in oktober vorig jaar interim-bestuursvoorzitter is.

Een opvallende benoeming, reageert onze financieel redacteur Chris Hensen:

“Draijer is geen bankier, hij komt niet uit de Rabobank maar van buiten en zijn werkervaring bestaat voor een groot deel uit consultancy. Hij heeft niet eerder bij zo’n grote onderneming gewerkt. Dat is een opvallend profiel. Het was voor de Rabobank, die recent flinke imagoschade heeft geleden door de Libor-affaire, zoeken naar een speld in een hooiberg. Ze waren op zoek naar een topman die kan verbinden nu de bank grote veranderingen ondergaat; van een coöperatieve bank met veel macht en autonomie voor de lokale banken transformeert Rabo naar een moderne bank met een gecentraliseerde bestuursvorm. Eind 2016 zullen er van de 800 Rabo-filialen nog ongeveer 400 over zijn. In die turbulente omgeving wacht Draijer een ongelofelijk zware klus.”

‘Draijer kan bruggen slaan - dat is precies wat we zoeken’

Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen:

“Met Wiebe Draijer halen wij een veelzijdige bestuursvoorzitter in huis. Met zijn achtergrond en persoonlijkheid is sprake van een “perfecte match”. De Rabobank zal profiteren van zijn bedrijfsmatig-strategische expertise en van zijn maatschappelijk leiderschap. Wiebe Draijer heeft bewezen op basis van verbindend leiderschap bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen. Dat past precies bij wat de Rabobank zoekt. De Rabobank maakt zich met besef van haar historie en met behoud van haar coöperatieve identiteit klaar voor de toekomst om haar economische en maatschappelijke rol in Nederland en internationaal te kunnen blijven invullen.”

Dit bericht wordt bijgewerkt.

    • Marije Willems