Rutte: top maakt wereld beetje veiliger - 1,5 miljard aan contracten met China

V.l.n.r. minister Timmermans, premier Rutte en burgemeester Van Aartsen van Den Haag.
V.l.n.r. minister Timmermans, premier Rutte en burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Foto ANP

Premier Rutte hoopt dat de nucleaire top die morgen en overmorgen plaatsvindt in Den Haag ertoe bijdraagt dat de wereld ‘een beetje veiliger’ wordt. Dat zei hij op een persconferentie in de aanloop naar de Nuclear Security Summit (NSS), meldt persbureau Novum.

Zo’n zestig wereldleiders komen in Den Haag bijeen om afspraken te maken over nucleaire veiligheid.

“We zullen proberen de kans te verkleinen dat nucleair materiaal in de verkeerde handen valt, de hoeveelheid gevaarlijk materiaal te verminderen en het materiaal dat al bestaat, beter te beveiligen.”

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is de top ‘een groot succes’ als de kans wordt verkleind dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt.

“Niet alleen voor onszelf of voor Nederland, maar voor de mensheid als geheel.”

Rutte kreeg ook vragen over de recente ophef rond de uitspraken van Wilders en over zwarte piet. “Zwarte piet is nu eenmaal zwart, daar verander ik niets aan”, aldus Rutte.

Twitter avatar devriesjoost Joost de Vries Rutte: ‘my friends in Antilles are happy with Sinterklaas because they don’t have to paint their faces’ (answer to q about BlackPete by NSS)

Onze verslaggever Mark Kranenburg was bij de persconferentie:

Het was niet echt druk op de persconferentie van Rutte, Timmermans en Van Aartsen. De meeste journalisten zijn waarschijnlijk nog onderweg of kozen ervoor om iets van Nederland te zien.

Over de voorbereiding van de slotverklaring zei Rutte dat de bal nu op de penaltystip ligt en dat het aan de leiders is de bal in te schieten. Niemand denkt dat deze top gaat mislukken. Er wordt gesproken over de beveiliging van nucleair afval om nucleair terrorisme te voorkomen; het gaat niet om ontwapening. En risicolanden als Iran en Noord-Korea schuiven niet aan.

Voor de beveiliging van de operatie betaalt Nederland volgens schattingen van experts tussen de 150 en 250 miljoen euro.

De kosten van de organisatie zijn begroot op 24 miljoen voor locaties, catering en vervoer. De beveiliging kost ongetwijfeld een veelvoud van dat bedrag; denk aan de inzet van politie, geheim agenten en satellieten. Anderzijds zijn het deels kosten die al worden gemaakt: militairen zitten nu niet op de kazerne, maar lopen in Den Haag rond.

Twitter avatar mbrinkhof Merel Brinkhof #NSS2014: best indrukwekkend al die beveiliging en afsluitingen #DenHaag http://t.co/aiCXkx1wxl

G7 praat over crisis Oekraïne

Morgen aan het eind van de middag komen de leiders van de G7 (de groep van zeven grote industrielanden: de VS, Canada, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië) bijeen in het Catshuis om te praten over Oekraïne. Obama besloot afgelopen week de G7 bij elkaar te roepen in reactie op de Russische annexatie van de Krim.

Bekijk de persconferentie terug:

1,5 miljard euro aan handelscontracten met China

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping zijn afgelopen weekend overeenkomsten met Nederlandse partners gesloten met een geschatte waarde van zo’n anderhalf miljard euro. Dat bevestigt een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen aan persbureau Novum na berichtgeving van de NOS.

Het gaat in totaal om veertien intentieverklaringen die rond het hoge Chinese bezoek worden gesloten. Zeven daarvan werden zondag getekend op een Chinees-Nederlands economisch forum in Noordwijk. Maandag volgen er daar nog twee. De overige vijf werden getekend in het Catshuis.

Een van de overeenkomsten die vandaag werd gesloten was tussen de KLM en de Bank of China, waardoor de luchtvaartmaatschappij hoopt gemakkelijker Chinees kapitaal aan te boren. Zaterdag werd al bekend dat Nederland China gaat ondersteunen in de zuivelsector, een sector die in het Aziatische land in recente jaren met de nodige schandelen te kampen heeft gehad.

Het tweedaagse staatsbezoek van Xi eindigde vanmiddag. Het Chinese staatshoofd blijft nog in Nederland voor de nucleaire top. Ook bezoekt Xi morgenochtend nog de Eerste en de Tweede Kamer.

Lees ook: Grootste verkeersmanagementoperatie ooit. Wat te verwachten rond NSS?