‘PVV verliest vijf zetels in peiling, D66 en CDA profiteren’

Geert Wilders geeft een toelichting aan de pers in de Tweede Kamer. De PVV-leider zei geen spijt te hebben van zijn uitlatingen over Marokkanen. Foto ANP / Bart Maat

De uitlatingen van Geert Wilders over Marokkanen zijn bij een deel van zijn kiezers verkeerd gevallen. De PVV verliest deze week vijf zetels in de peiling van Maurice de Hond, meldt persbureau Novum. Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Wilders 22 zetels halen. Daarmee is de PVV niet meer de grootste partij in de peiling.

D66 wint juist drie zetels. De partij zou uitkomen op 23 zetels in de Kamer. De SP blijft op 23 zetels staan, terwijl het CDA er twee zetels bij zou krijgen; goed voor 21 zetels. Dat is evenveel als de VVD. De PvdA verliest een zetel ten opzichte van vorige week en komt op dertien zetels uit.

Minder! Minder! Minder!

Wilders riep woensdagavond in een zaal in Den Haag waar de partij de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen volgde: “Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?” Het publiek: “Minder! Minder! Minder!” Wilders: “Nou, dan gaan we dat regelen.”

Van de ondervraagden vindt 72 procent dat de oproep van Wilders onacceptabel. Maar liefst 20 procent van de mensen die in 2012 stemden op de PVV vindt dat ook. Veel minder mensen vinden dat Wilders strafrechtelijk moet worden vervolgd. Daar zijn net zoveel mensen voor als tegen (46 procent).

Kans dat mensen nog op PVV stemmen verkleind

Op de vraag of de kans nu kleiner is dat de ondervraagden nog op de PVV zouden stemmen, antwoordt elf procent ja. De meerderheid (56 procent) zegt dat de kans toch al nul was en vijf procent zegt dat de kans groter is. Van de PVV-stemmers zegt vijftien procent dat de kans is verkleind dat ze nog een keer op hem zouden stemmen.

Van de ondervraagden vindt 29 procent dat de Tweede Kamer met een cordon sanitaire moet komen. PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar lieten zaterdag weten dat hun partij geen voorstellen meer van de PVV steunt.

Twitter avatar ducohoogland Duco Hoogland De PvdA in de Tweede Kamer steunt geen voorstellen van de PVV meer.

Naar aanleiding van de uitspraken stapten een aantal PVV’ers uit de eenmanspartij. Politiek redacteur Tom-Jan Meeus zei dat het voor Wilders een politiek levensbedreigende situatie is:

“Zijn twee belangrijkste vertrouwelingen van de afgelopen maanden - Joram van Klaveren en Laurence Stassen - is hij nu kwijt. Dat zijn de mensen met wie hij de Europese kandidatenlijst heeft samengesteld. Dat zij opstappen, is geen goed teken. En nu distantieert zijn grootste gemeenteraadsfractie zich van hem. En dan is er nog zijn beste Kamerlid, Roland van Vliet, die al was opgestapt. Hij was de enige van de partij die het had geschopt tot voorzitter van een parlementaire commissie.”

Bijna helft vindt dat Samsom moet aftreden

De Hond legde ook een aantal stellingen voor naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Daaruit blijkt dat 47 procent vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom moet aftreden.

De PvdA had een historisch lage score bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is de PvdA bijvoorbeeld niet meer de grootse partij in Amsterdam. Met 18,4 procent kreeg de partij flinke klop van D66 (26,7 procent).

Foutmarge peilingen: Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. TNS NIPO ondervraagt 1.500 mensen, en peil.nl van Maurice de Hond bijvoorbeeld 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeft bij TNS NIPO maar een handjevol mensen van mening te veranderen. Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.

    • Laura Klompenhouwer