Grootste verkeersmanagementoperatie ooit. Wat te verwachten rond NSS?

Duizenden NSS-borden staan klaar om geplaatst te worden (en dat is inmiddels gebeurd).
Duizenden NSS-borden staan klaar om geplaatst te worden (en dat is inmiddels gebeurd). Foto ANP / Koen van Weel

Bij Traffic Service Nederland werden er de afgelopen maanden duizenden verkeersborden gemaakt die worden ingezet bij de Nuclear Security Summit: de internationale top die morgen begint en waarvoor een deel van Nederland op slot wordt gegooid. Waar moet je rekening mee houden? En is Obama te zien?

De NSS is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. 53 delegatieleiders, vijfduizend delegatieleden en tweeduizend journalisten zullen de komende dagen in Den Haag neerstrijken. Achtduizend militairen en dertienduizend politieagenten worden ingezet voor een veilig verloop van het evenement.

38 omleidingsroutes

Voor Rijkswaterstaat is het ‘de grootste verkeersmanagementoperatie ooit’. Problemen worden verwacht op de snelwegen. Tijdens de NSS zijn er 38 omleidingsroutes en Rijkswaterstaat vreest dat files dubbel zo lang worden als normaal als iedereen vasthoudt aan zijn vaste reisschema. De Verkeersinformatiedienst zet op een rij wie er rekening moet houden met problemen:

“Met name weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met zeer ernstige hinder. Door (gedeeltelijke) afsluitingen van wegen ontstaat grote kans op lange files op de snelwegen. Datzelfde geldt voor het onderliggend wegennet in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. Ook in Den Haag zal het verkeer veel hinder ondervinden.”

Dit zijn de wegen die vanaf vanmiddag 16.00 uur tot morgen 15.00 uur en van dinsdag 13.00 uur tot woensdag 05.00 uur worden afgesloten.

  • de A5, in beide richtingen, tussen de knooppunten de Hoek en Raasdorp.
  • de A44, richting Den Haag, tussen knooppunt Burgerveen en Den Haag.
  • de N14, in beide richtingen, tussen de aansluiting met de A4 en Den Haag (gehele periode dicht, dus van zondag 16.00 uur tot woensdag 05.00 uur).
  • de N206, in beide richtingen, tussen Noordwijk en de aansluiting met de A44.

En op de A4 tussen Amsterdam en knooppunt Burgerveen zijn minder rijstroken beschikbaar.

Kort samengevat: bovenstaande wegen kan je beter mijden. Als dat kan, want veel forenzen zeggen geen alternatief te hebben. Slechts een derde van de forenzen in de Randstad past zijn reisschema aan, aldus een onderzoekje van BNR. Het wordt dus druk op de weg.

Beweeg met je muis over de kaart om de details te zien.

Obama aan het zicht onttrokken

Ook in verschillende steden krijgt het verkeer het lastig. Rond het World Forum in Den Haag - waar de top wordt gehouden - zit alles op slot. En de omgeving van het Rijksmuseum in Amsterdam morgen ook vanwege het bezoek van Obama.

Maar wie hoopt een glimp van de Amerikaanse president op te vangen heeft waarschijnlijk pech. Air Force One landt morgenochtend op Schiphol, waarna de Amerikaanse president met een helikopter naar het Museumplein vliegt. Het bezoek is geen publieksevenement en vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen wordt alles aan het zicht onttrokken. Het enige wat inwoners van Amsterdam te zien krijgen is een containerwand.

Het Museumplein in Amsterdam is veranderd in een vesting met afschermende hekken en containers. Foto ANP / Olaf Kraak

Volg de komende dagen op nrc.nl al het nieuws omtrent de NSS.