Noord-Korea vuurt weer raketten af

Mensen in Seoul, Zuid-Korea, kijken naar een nieuwsuitzending waarin de meest recente raketproef van buurland Noord-Korea wordt besproken. Foto AP / Ahn Young-joon

Noord-Korea heeft weer een reeks raketten afgevuurd. Gisteren gebeurde dat ook al. Toen werden dertig raketten afgevuurd, nu zestien.

De korteafstandsraketten hebben een bereik van zo’n zestig kilometer, liet het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie volgens persbureau AFP weten. Het gaat om oude projectielen van Russische makelij.

Pyongyang geïrriteerd door militaire training

Sinds eind februari hebben de machthebbers in Pyongyang regelmatig dit soort routinetesten gehouden. In verschillende proeven werden in totaal zeventig raketten afgeschoten. Niet geheel toevallig valt de testperiode samen met een gezamenlijke training van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

De nieuwe reeks proeven zal de spanningen tussen Noord en Zuid waarschijnlijk niet verder doen oplopen. Pyongyang wil met het afschieten van de korteafstandsraketten vooral blijk geven van ergernis over de gezamenlijk training.

    • Laura Klompenhouwer