Kristoff eerste Noorse winnaar Milaan-San Remo

Winnaar Alexander Kristoff op het podium. Foto AFP / Jean Christophe Magnenet

Alexander Kristoff heeft zondag Milaan-San Remo gewonnen. De 26-jarige Noor was een klasse apart in de sprint van een flink uitgedund peloton. Fabian Cancellara moest genoegen nemen met plaats twee, terwijl Ben Swift derde werd. Kristoff is de eerste Noorse winnaar ooit van de Italiaanse klassieker. Hij volgt met zijn zege de Duitser Gerard Ciolek op.

De eerste grote klassieker van het wielerseizoen werd gesierd door een kopgroep van zeven, waarbij de hoofdrol was weggelegd voor Maarten Tjallingii en Marc de Maar. De twee Nederlanders bleven met z’n tweeën voorop. Uiteindelijk werd Tjallingii op negentien kilometer van de meet als laatste representant van de kopgroep opgeslokt door Vincenzo Nibali.

De winnaar van de Giro opende op de Cipressa het bal der favorieten en kreeg een maximale voorsprong van zo’n vijftig seconden. Op de vermaarde Poggio, de laatste klim van de dag, werd Nibali al vroeg ingerekend.

Zoals zo vaak bleef op de Poggio het verwachte vuurwerk uit. Pas vlak voor de top koos Belkin-renner Lars Petter Nordhaug de aanval. De Noor kreeg echter geen enkele ruimte.

De zes kilometer lange afdaling naar San Remo kon een sprint niet voorkomen. Mark Cavendish, de winnaar van 2009, leek de beste papieren te hebben. Uiteindelijk bleken de zware weersomstandigheden -het was vrijwel de gehele dag regenachtig- zijn tol geëist te hebben.

Het Noorse krachtmens Kristoff profiteerde dankbaar. Cancellara moest voor de derde keer in zijn carrière genoegen nemen met plaats twee. Cavendish finishte als vijfde. Ciolek, de winnaar van vorig jaar, vond zichzelf als negende in de uitslag terug.

Pech was er voor John Degenkolb. De Duitser van Giant-Shimano reed vlak voor het begin van de Poggio lek en was meteen gezien. Zijn landgenoot André Greipel moest passen op de Poggio en vond in de laatste kilometer nog wel aansluiting. De puf om er na 294 kilometer nog een sprint uit te trekken had hij echter niet meer. (Novum)

Door de regen lag de Poggio er vandaag spekglad bij. Hier beeld van de finish:

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Finish in Sanremo staat helemaal onder water. Dat belooft voor straks: http://t.co/CLQDC9crbe #msr http://t.co/7xqE4l4FYd