Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Front National boekt historische zege in aantal Franse steden

Front National-leider Marine Le Pen brengt haar stem uit in Hénin-Beaumont in het noorden van Frankrijk.
Front National-leider Marine Le Pen brengt haar stem uit in Hénin-Beaumont in het noorden van Frankrijk. Foto Reuters / Pascal Rossignol

Bij de eerste ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen is het Front National vandaag in veel Franse steden waar de nationalistische partij haar zinnen op had gezet de grootste partij geworden. Links verliest en de centrum-rechtse UMP wint op veel plaatsen. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen van de eerste verkiezingsronde.

De burgemeesterskandidaat van het Front National haalde de meeste stemmen in onder andere Fréjus, Perpignan en Avignon. In het Noord-Franse stadje Hénin-Beaumont werd de FN-kandidaat met 51 procent van de stemmen in één keer verkozen.

Onze correspondent in Parijs:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het beeld tot nu toe: Front National wint in alle plaatsen die op de verlanglijst stonden; links verliest veel; UMP claimt victorie.

De opkomst is laag:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Schatting is nu dat 38,5% van de Franse kiezers is thuisgebleven. Dat is een nieuw record. #abstention #Municipales2014

Het Front National had kandidatenlijsten in meer gemeenten mee dan ooit: 597 gemeenten van meer dan duizend inwoners. Bij de laatste lokale verkiezingen in 2008 waren dat er nog 119 gemeenten.

Uitslagen van grote steden als Parijs en Marseille zijn nog niet bekend.

FN verwacht in 15 plaatsen burgemeester te leveren

Onze correspondent Peter Vermaas:

Het FN ziet vandaag als een test voor de Europese verkiezingen in mei en een opstapje richting de nationale verkiezingen in 2017. FN-burgemeesterskandidaten zouden vandaag in 200 plaatsen door de eerste ronde kunnen komen. In een vijftiental plaatsen in Noord-Frankrijk en in het voor het FN traditioneel belangrijke zuiden verwacht de partij de burgemeester te kunnen leveren. Het FN rekent op ten minste 1.000 raadsleden.

In geen van de ruim 36.000 Franse gemeentes bezet het Front National momenteel een burgemeesterspost. In het verleden bestuurde de partij onder andere Vitrolles, Marignane, Orange en Toulon. Het Franse kiesstelsel met twee rondes is vaak onvoordelig voor het FN.

Premier Ayrault riep donderdag op tot een ‘Front Républicain’ om in de tweede ronde, op 30 maart, te voorkomen dat een kandidaat van het Front National verkozen wordt.

Daarmee bedoelt hij dat linkse kiezers op een centrum-rechtse kandidaat (UMP) moeten stemmen als die in de tweede tegenover een FN-kandidaat staat, en andersom. Maar de UMP lijkt niet te willen meewerken. De partij heeft de FN-kiezers in 2017 weer nodig bij de presidentsverkiezingen.

‘Uitslag is afrekening beleid Hollande’

Volgens de UMP van oud-president Nicolas Sarkozy is de verkiezingsuitslag een “afrekening” met het beleid van zijn opvolger, Francois Hollande. Hollande is de minst populaire president van Frankrijk sinds dat gemeten wordt. De laatste weken heeft zijn Parti Socialiste erop gewezen dat gemeenteraadsverkiezingen bij uitstek lokaal zijn en niets met landelijke politiek te maken hebben. Premier Ayrault herhaalde dat vanavond in een korte verklaring, waarin hij vooral de lage opkomst en de opmars van het Front National eruit lichtte.