Frankrijk naar stembus voor lokale verkiezingen

Een stembureau in Parijs. Foto Reuters / Philippe Wojazer

Frankrijk kan vandaag in de eerste verkiezingen sinds het aantreden van president François Hollande stemmen. Gezien de impopulariteit van de president, worden in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen fikse klappen verwacht voor zijn Parti Socialiste.

Het Front National, de partij van Marine le Pen, zou vandaag een behoorlijke slag kunnen slaan. Niet eerder had de rechtse partij zo veel kandidatenlijsten bij gemeenteraadsverkiezingen als dit jaar. Bij de laatste lokale verkiezingen in 2008 deed de partij in slechts 119 gemeenten mee, nu in 596 gemeenten van meer dan duizend inwoners.

Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, zette alvast op een rijtje wat de belangrijkste aspecten worden van de verkiezingen vandaag.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Waar op te letten: Parijs en Marseille, de scores van het FN in zo’n 600 gemeentes en bovenal de opkomst. Die kan laag worden. #municipales

Lokaal afgerekend voor landelijke beleid

De krant Le Monde becijferde dat in 200 plaatsen FN-burgemeesterskandidaten door de eerste ronde kunnen komen. Een record van 34 procent van de Fransen zegt zich volgens een wetenschappelijk begeleid onderzoek van dezelfde krant in de ideeën van het FN te kunnen vinden.

De Parti Socialiste van Hollande vreest juist lokaal afgerekend te worden voor landelijk beleid. Dat leidt soms tot pijnlijke situaties, blijkt ook uit onderstaande tweet van Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Veel lokale kandidaten van de PS van Hollande lieten op affiches het partijlogo weg om niet met de president geassocieerd te worden.

Tot nu toe wist de centrum-rechtse UMP daar niet altijd van te profiteren (€). De politiek leider van de partij, Jean-François Copé, zei vorig jaar nog spottend:

“Ik ben ongeveer even populair als schaliegas.”

Premier en PS’er Jean-Marc Ayrault riep afgelopen week op tot een ‘Front Républicain’ om te voorkomen dat een kandidaat van het Front National verkozen wordt. Daarmee bedoelde hij dat linkse kiezers op een centrum-rechtse kandidaat (UMP) moeten stemmen als die in de tweede ronde van de verkiezingen tegenover een FN-kandidaat staat, en andersom. Maar de UMP lijkt niet te willen meewerken.

FN rekent op 1.000 raadsleden

De tweede ronde van de verkiezingen vindt volgende week zondag plaats. De burgemeesters en gemeenteraadsleden die gekozen worden, blijven aan voor een termijn van zes jaar.

Het FN rekent op tenminste 1.000 raadsleden. De partij ziet vandaag als een test voor de Europese verkiezingen in mei. De volgende landelijke verkiezingen zijn in 2017.

Lees ook (€): Front National lonkt nu ook naar gaullisten

    • Laura Klompenhouwer