Dodental protesten Venezuela loopt op tot 34

Een agent van de nationale politie vuurt traangas af op antiregeringsbetogers in Caracas. Foto AP / Esteban Felix

Het dodental door de politieke onrust in Venezuela is opgelopen tot 34. Dit weekend vielen opnieuw drie doden bij confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van president Nicolas Maduro, meldt persbureau Reuters.

In hoofdstad Caracas kwam een kleine groep demonstranten in aanvaring met veiligheidstroepen, nadat zij hadden geprobeerd een snelweg richting een welgestelde buurt te blokkeren. Eerder op de dag waren duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van studenten die tijdens betogingen zijn opgepakt.

Drie doden bij vuurgevechten

Veel Venezolanen zijn boos over stijgende prijzen, een tekort aan basisproducten en de hoogste moordcijfers in Latijns-Amerika. Ze willen pas ophouden met demonstreren als Maduro opstapt, al lijkt de kans klein dat hij hun eis inwilligt.

Een van de doden gisteren is de 26-jarige Argenis Hernandez. Hij werd in de buik geschoten tijdens een demonstratie in de stad Valencia.

De andere twee dodelijke slachtoffers zijn de 31-jarige buschauffeur Wilfredo Rey, die vrijdag in het hoofd werd geschoten in San Cristobal, een stad in het westen van het land. Jesus Labrador, 40 jaar oud, werd eveneens neergeschoten. Zowel Hernandez als Labrador werd beschoten door gewapende mannen op motorfietsen.

Steeds verdere escalatie

De protesten in Venezuela begonnen begin februari op initiatief van ontevreden studenten. Op 12 februari vielen de eerste doden en werd de sfeer grimmiger. Betogers werpen brandende barricaden op, gooien met molotovcocktails en ontregelen het verkeer. De overheid reageert volgens de oppositie met excessief geweld, waardoor de protesten verder escaleren.

Sinds die tijd is ook oppositieleider Leopoldo Lopez opgepakt. Maduro, de opvolger van de vorig jaar overleden president Hugo Chavez, beschuldigt hem van een “fascistische” poging hem af te zetten. Dit soort omschrijvingen blijft de president gebruiken voor Lopez en de betogers. Eerder deze week noemde hij hen tijdens een bijeenkomst extremisten, die afstammen van nazi’s.

“Kun je dit protesteren noemen? Dit is terrorisme. Dit is fascisme.”

    • Laura Klompenhouwer