189 Oekraïense legerinstallaties ingenomen door Rusland

Russische gepantserde wagens op de weg tussen Simferopol en Sebastopol. Foto AFP / Viktor Drachev

De Russische vlag hangt nu op 189 installaties van de Oekraïense krijgsmacht op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. De NAVO laat ondertussen weten bezorgd te zijn over het grote aantal Russische troepen op de grens met het oosten van Oekraïne.

Vrees voor annexatie oosten Oekraïne tot Transnistrië

“De Russische troepenmacht die nu op de grens met Oekraïne in het oosten is gestationeerd, is heel, heel lijvig en staat heel, heel paraat”, zei de hoogste commandant voor Europa bij de NAVO, Philip Breedlove, volgens persbureau Reuters. Hij sprak zijn zorgen uit over Transnistrië, het niet erkende ministaatje dat sinds begin jaren negentig bezet wordt door een Russische “vredesmacht”. Breedlove:

“Er zijn zonder twijfel genoeg militairen op de oostelijke grens van Oekraïne om in één ruk door te stoten naar Transnistrië, als daartoe het besluit zou worden genomen. Dat is erg onrustbarend.”

De op het eerste gezicht sussende woorden van het Kremlin dat van een invasie van het oosten van Oekraïne geen sprake zal zijn, kunnen loos blijken. Poetin zei eerder deze maand tijdens een persconferentie ook kalmweg dat “er nog geen noodzaak is geweest om troepen naar de Krim te sturen”. Inmiddels is de annexatie van de Krim - na een omstreden referendum - door Rusland een feit.

Rusland en de nieuwe pro-Russische regering op het schiereiland zeggen dat de inlijving op democratische wijze is gebeurd. De regering in Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen referendum noch uitslag. De territoriale eenheid van Oekraïne kan volgens de grondwet alleen worden geschonden als er een referendum in het hele land wordt gehouden.

    • Laura Klompenhouwer