Zoetekauw houdt ook erg van zout

Kinderen eten tegenwoordig veel te veel suiker en zout. Dat gaat bijna ongemerkt. Het komt omdat ze deze smaken zo lekker vinden.

Zeggen je ouders wel eens tegen je dat je teveel snoept, en dat je bij het ontbijt veel zout op je gekookte eitje strooit? Dat kan met elkaar te maken hebben. Kinderen die van zoete dingen houden, vinden namelijk ook zout eten lekker. En kinderen houden veel meer van zoete en zoute smaken dan volwassenen. Dat blijkt uit een proef van Amerikaanse wetenschappers in Philadelphia.

Meer dan honderd kinderen van tussen de 5 en 10 jaar en hun moeders deden eraan mee. Ze moesten in een speciaal proeflaboratorium telkens twee hapjes of drankjes proeven en zeggen welke zij het lekkerste vonden. Dan moesten ze hun mond spoelen met water en het volgende proeven. Zo bepaalden de onderzoekers hoe zoet of hoe zout de kinderen en moeders hun eten en drinken het liefst hebben.

De eerste dag was van de drankjes: ze kregen suikerwater en groentebouillon. De volgende dag waren de hapjes aan de beurt: jam en crackers. De voorkeur van kinderen was gemiddeld bijna twee keer zo zout als die van hun moeders. Ook bij zoet zaten ze flink hoger.

De onderzoekers denken dat die sterke voorkeur voor zoet en zout bij kinderen wel nut heeft. Houden van zoet zorgt ervoor dat ze moedermelk en fruit lekker vinden. Zo krijgen kinderen vanzelf genoeg vitamines binnen. En door zout lekker te vinden, zouden kinderen automatisch voedsel gaan eten waarin mineralen zitten, die bijvoorbeeld nodig zijn voor de botgroei.

Die smaakvoorkeur was misschien belangrijk in de oertijd, maar tegenwoordig kunnen we al ons eten zout en zoet maken. Ook dingen waar helemaal geen vitaminen of mineralen inzitten. Dat maakt cola en chips zo lekker. Maar als verstandige voeding heb je er niets aan.

De onderzoekers denken dat van zout en zoet houden voor een deel is aangeboren. Moeders die veel van zoet hielden, hadden kinderen met dezelfde voorkeur. En de behoefte aan zout en zoet kan ook met de groei te maken hebben. Lange kinderen, vooral de jongens, hielden iets meer van zoet.

    • Sander Voormolen