Wilders: weet niet waar dit eindigt, maar ik bied geen excuses aan

Geert Wilders biedt geen excuses aan voor zijn opmerking afgelopen week over ‘minder Marokkanen’. Hij herhaalde op een persconferentie vandaag dat hij niets verkeerds heeft gezegd. Hij zegt daarom geen enkele spijt te hebben van zijn opmerkingen.

PVV-leider Geert Wilders. Foto ANP / Valerie Kuypers

Geert Wilders biedt geen excuses aan voor zijn opmerking afgelopen week over ‘minder Marokkanen’. Hij herhaalde op een persconferentie vandaag dat hij niets verkeerds heeft gezegd. Hij zegt daarom geen enkele spijt te hebben van zijn opmerkingen.

Wilders zei niet te weten of er nog meer PVV-leden zullen opstappen. Hij zei zich in het verleden op dat gebied al vaker te hebben vergist. Opvallend vond NRC-redacteur Derk Stokmans, die bij de persconferentie aanwezig was, dat Wilders de pers helemaal alleen te woord stond:

“Dat is zeer ongebruikelijk. In het verleden stonden er altijd wel een paar partijleden om hem heen tijdens zo’n moment. Het voedt het idee dat Wilders binnen zijn partij momenteel erg geïsoleerd staat. Hij lijkt me een eenzaam man op het moment.”

Volgens Wilders is hij binnen de marge van de rechtsstaat, de wet en zijn partijprogramma gebleven. Wilders zei dat het vooral de media en andere politici zijn die, mede door “abjecte vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog”, een verkeerd beeld hebben geschetst en daarmee voor alle ophef hebben gezorgd. Hij zei:

“Ik ben als Hitler afgebeeld, er is een vergelijking met Goebbels gemaakt. Dat zijn abjecte vergelijkingen die ik niet heb gemaakt.”

Hij noemde de vergelijkingen “totaal geschift en ongepast”.

Wilders ontkent dat hij alle Marokkanen wil uitzetten

Wilders ontkende dat hij heeft gezegd dat hij alle Marokkanen wil uitzetten. Hij wil slechts de immigratie beperken, vrijwillige re-migratie aanmoedigen en criminele Marokkanen uitzetten, zei hij, omdat Marokkanen volgens hem boven aan alle lijstjes prijken met betrekking tot criminaliteit en uitkeringsafhankelijkheid.

Volgens NRC-redacteur Stokmans probeerde Wilders met die uitspraak genuanceerder over te komen, maar bleek hij dat later toch nog altijd niet:

“Hij gebruikte veel woorden, maar zei uiteindelijk dat hij zowel criminele als niet-criminele Marokkanen liever uit Nederland zou zien vertrekken. En dan hebben we het volgens mij toch gewoon weer over alle Marokkanen.”

Wilders: niemand zal mij klein krijgen

Wel betreurt hij het dat er zoveel onrust in zijn partij is ontstaan. De PVV-leider sloot dus niet uit dat meer partijgenoten opstappen. Hij zei:

“Ik weet niet waar dit eindigt, maar ik weet wel dat ik zal doorgaan. Niemand zal mij klein krijgen. Ik weet één ding: of we nu met dertien, tien of vijf zetels eindigen, Geert Wilders zal doorgaan. Ik zal altijd, tot mijn laatste snik, mijn geluid laten horen.”

Wilders wond zich verder vooral op over de uitspraak van minister van Justitie Ivo Opstelten dat de opmerking van Wilders over ‘minder Marokkanen’ “walgelijk” was. Wilders zei:

“Opstelten is de baas van het Openbaar Ministerie. Opstelten is de baas van de officieren van justitie die op dit moment beoordelen of aangiftes tegen mij moeten leiden tot vervolging. Hoe kan het OM nog in alle objectiviteit bepalen of ik vervolgd moet worden als hun hoogste baas mij eigenlijk al schuldig heeft verklaard”

Wilders verwacht echter niet dat het OM zal beslissen hem te vervolgen. Een eventueel cordon sanitaire tegen de PVV binnen de politiek noemde Wilders vervolgens “enorm a-democratisch”.

Wilders erg fel tijdens persconferetie

Hoewel ruim een kwart van de PVV-stemmers vindt dat Geert Wilders eigenlijk te ver is gegaan heeft 85 procent nog vertrouwen in de partijleider. Dat meldt Eenvandaag op basis van een peiling onder 12.051 leden van het opiniepanel van het tv-programma.

Toch was volgens Stokmans duidelijk dat Wilders momenteel niet lekker in zijn vel zit:

“Hij viel sommige journalisten heel hard aan, noemde iemand “extreem dom”. Dat doet hij normaal gesproken niet. Het tekent zijn gemoedstoestand.”