VVD: Wilders gooit deur nog verder dicht - CDA: Wilders is ruziemaker

Geert Wilders (van achteren gezien) tijdens de persconferentie eerder vandaag. Foto ANP / Bart Maat

De VVD, die in de vorige coalitie nog samenwerkte met de PVV, vindt dat met de partij van Geert Wilders steeds minder valt te bespreken, meldt persbureau Novum. Het CDA, dat in diezelfde coalitie samenwerkte met de PVV, noemt Wilders nu “een ruziemaker die overal gedoe achterlaat en altijd van alles anderen de schuld geeft”.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei over de persconferentie van Wilders tegen Novum:

“De deur zat al dicht en is nu nog dichter komen te zitten. Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken.”

Zijlstra noemde Wilders’ woorden eerder ‘misselijkmakend’. Hij constateert dat Wilders geen stap terug heeft gedaan, maar onderstreept dat hij blijft bij wat hij gezegd heeft.

“Daarbij geeft hij de hele wereld de schuld, de media voorop. Hij haalt er nu die zogenaamde drieslag over Marokkanen bij: migratie beperken, remigratie bevorderen en het uitzetten van criminelen. Maar dat was niet wat hij deze week in dat café stond te brullen.”

CDA: Wilders is een ruziemaker

CDA-leider Sybrand Buma zei na de persconferentie tegen de NOS:

“Wilders bewijst opnieuw dat hij een ruziemaker is die overal gedoe achterlaat en altijd van alles anderen de schuld geeft. Met zijn optreden deze week is hijzelf de aanstichter van maatschappelijke onrust en de tweespalt in zijn eigen partij. Een ruziemaker die verdeeldheid zaait, zal verdeeldheid oogsten en gaat Nederland echt niet beter maken. Dat lukt alleen als we er samen de schouders onder zetten. De enigen met wie Wilders nog samenwerkt, zijn de antisemieten van het Front National. Hij begint inmiddels steeds meer hun stijl te kopiëren.”

PvdA: Wilders blijft zout in de wonden strooien

Ook andere partijen als D66 en PvdA reageerden negatief op de persconferentie van Wilders. Diederik Samsom van de PvdA zei tegen de NOS:

“Wilders blijft dus zout in de wonden strooien. En door bij zijn volle verstand vast te houden aan zijn woorden maakt hij zijn optreden van afgelopen woensdag nog erger.”

Pechtold veroordeelde de uitspraken van Wilders tegenover de NOS ook, maar merkte wel op dat hij het verschil tussen de recente uitlatingen van Wilders en die van de afgelopen zeven jaar niet zo heel groot vindt. Al is er wel weer een grens overschreden, volgens hem:

“Nu scandeerde ook zijn aanhang het.”