In Hawaï mag alleen de politie nog naar een prostituee

De politie in Hawaï houdt vast aan een wetsbepaling die het undercoveragenten toestaat seks met prostituees te hebben ten behoeve van onderzoek. Oorspronkelijk was de bepaling, die stamde uit een oudere wet, geschrapt in de nieuwe, strenge anti-prostitutiewet. Maar hij werd weer opgenomen na getuigenissen van agenten. De wet is al aangenomen door het Hawaïaanse Huis van Afgevaardigden en komt volgende week in de Senaat.

Volgens de politie helpt de bepaling bij het betrappen van mensenhandelaren en andere wetsovertreders. De nieuwe wet straft pooiers en bordeelhouders strenger. Prostitutie blijft een overtreding.

Maar critici, onder wie andere politieagenten en experts op het gebied van mensenhandel, zeggen dat de bepaling niet nodig is. „Misbruik door de politie is deel van het leven van prostituees”, zegt Melissa Farley, directeur van een prostitutiekenniscentrum in San Francisco. „Regelmatig zeggen vrouwen die aan pooiers zijn ontsnapt dat ze de politie seksuele gunsten moesten verlenen om arrestatie te vermijden.” In de VS staan momenteel verscheidene politiemensen terecht voor chantage en misbruik van prostituees.

Het is onduidelijk hoe vaak Hawaïaanse politiemannen nu gebruikmaken van de bepaling. Volgens de Hawaïaanse politie zijn er genoeg waarborgen tegen misbruik ervan. „Alle beschuldigingen van wangedrag worden onderzocht”, aldus Michelle Yu, politiewoordvoerster in Honolulu. (BBC)