Van der Laan prijst afvallige PVV-politici op anti-racisme-protest

De crisis in de PVV biedt een grote kans in de strijd tegen racisme. “Maar dan moeten we goed handelen”, aldus de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. “Want als we fout handelen, houden we er heel lang spijt van.”De burgemeester sprak tijdens een drukbezochte manifestatie tegen Geert Wilders bij het monument van De Dokwerker.

Burgemeester Eberhard van der Laan poseert voor een foto met actievoerders na afloop van zijn toespraak tijdens een grootschalige demonstratie tegen racisme en de PVV. Foto ANP / Remko de Waal

De crisis in de PVV biedt een grote kans in de strijd tegen racisme. “Maar dan moeten we goed handelen”, aldus de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. “Want als we fout handelen, houden we er heel lang spijt van.”De burgemeester sprak vanmiddag tijdens een drukbezochte manifestatie tegen Geert Wilders bij het monument van De Dokwerker.

Daar wordt elk jaar de Februaristaking tegen de nazi’s van 1941 herdacht. Maar, zei van der Laan, het zou niet goed gehandeld zijn om de Tweede Wereldoorlog in stelling te brengen tegen de PVV’ers. “Discriminatie is al erg genoeg zonder de oorlog erbij te halen”. Volgens hem is de hoofdtaak, “al klinkt het misschien vreemd: harmonie”.

Van der Laan werd hard uitgejoeld door een kleine groep demonstranten die hem zijn houding tegenover asielzoekers kwalijk nemen. Om hen stil te krijgen, zegde Van der Laan toe dat hij op 30 maart een bezoek zal brengen aan de verblijfplaats van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Zuidoost.

Van der Laan riep op tot “kracht en zelfbeheersing” en hij zei met nadruk dat aan de PVV-stemmers - “voor een groot deel fatsoenlijke mensen zoals u en ik” - “de weg terug” moest worden geboden, de gelegenheid om weer op andere partijen te stemmen. Hij prees de afvallige PVV-politici als mensen die “nu menselijkheid en moed tonen”.