Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Twee Friese PVV’ers verlaten partij - verklaring Wilders om 18.00 uur

Twee PVV’ers uit de Provinciale Staten in Friesland, Otto van der Galïen en Peter Buisman, verlaten de partij. Dat hebben zij vanochtend bekendgemaakt, meldt de Leeuwarder Courant. Aanleiding voor hun vertrek zijn de uitlatingen van partijleider Wilders over ‘minder Marokkanen’.

PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer. Zijn partij lijkt in rap tempo uit elkaar te vallen.
PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer. Zijn partij lijkt in rap tempo uit elkaar te vallen. Foto ANP / Robin Utrecht

Twee PVV’ers uit de Provinciale Staten in Friesland, Otto van der Galïen en Peter Buisman, verlaten de partij. Dat hebben zij vanochtend bekendgemaakt, meldt de Leeuwarder Courant. Aanleiding voor hun vertrek zijn de uitlatingen van partijleider Wilders over ‘minder Marokkanen’.

Van der Galiën, die de fractieleider van de Friese PVV-Statenfractie is, en Buisman namen gisteren al afstand van de woorden van Wilders. Het derde fractielid, Max Aardema, deed dat niet en blijft zitten.

De PVV kwam drie jaar geleden met vier zetels in de Friese Provinciale Staten, maar zag in oktober het eerste fractielid al vertrekken. Jelle Hiemstra stapte op omdat hij zich niet langer achter het anti-islamstandpunt van de PVV kon scharen. Ook speelde volgens Hiemstra mee dat hij van de landelijke PVV weinig steun kreeg nadat hij in september van dat jaar mishandeld werd bij een inbraak in zijn woning.

PVV’ers verlaten massaal de partij

De afgelopen dagen is het zeer onrustig in de PVV. Aanleiding daarvoor is een gebeurtenis op de PVV-verkiezingsbijeenkomst van afgelopen woensdag in Den Haag. Daar vroeg Wilders aan de aanwezigen of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen, waarop de zaal ‘Minder! Minder! Minder’ scandeerde. Nadat Wilders deze gang van zaken en zijn uitspraken bleef verdedigen, stapten de Kamerleden Ronald van Vliet en Joram van Klaveren op, net als de voorzitter van de Europese fractie van de PVV Laurence Stassen.

Update 14.28 uur: Wilders staat om 18.00 uur in de Tweede Kamer de pers te woord, meldt de PVV. Het is voor het eerst sinds het opstappen van vele PVV’ers donderdag en gisteren dat de PVV-leider een verklaring zal afleggen.

De PVV-fracties van Almere en Flevoland deden gisteravond een verklaring uitgaan waarin zij lieten weten de uitspraak ‘minder Marokkanen’ van Wilders te “betreuren”. Volgens fractielid Chris Jansen heeft Wilders gedreigd de ondertekenaars van de verklaring uit de partij te zetten als deze daadwerkelijk zou worden verstuurd. Dat is gebeurd, dus waarschijnlijk verlaten ook de PVV’ers uit Flevoland de partij.

In theorie kan de breuk nog worden gelijmd als Wilders zijn woorden intrekt. Maandag komt de PVV-fractie van Almere weer bij elkaar, maar het is volgens Jansen niet waarschijnlijk dat er nog wat te bespreken valt.

Update 13.08 uur: De situatie rond de PVV in Almere wordt er niet duidelijker op: fractievoorzitter Toon van Dijk heeft tegen persbureau ANP gezegd dat fractielid Jansen uit de partij is gezet omdat hij te veel een eigen koers zou varen door uitlatingen te doen in de media. Volgens Van Dijk hebben hij en de andere fractieleden de PVV nog niet verlaten.

Wilders morgen niet naar België

Het bezoek van Wilders aan het partijcongres van het Vlaams Belang gaat morgen overigens niet door. Partijkopstuk Filip Dewinter zei vanochtend tegen de Belgische omroep VRT dat Wilders’ veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Twitter avatar FDW_VB Filip Dewinter #Wilders komt niet naar #Antwerpen omwille v/ veiligheidsoverwegingen. Democratie verliest, linkse chantage wint! VB-congres gaat WEL door!

Een “goede bron” van de NOS-correspondent in België, Joris van Poppel, zegt dat niet de veiligheid, maar de interne problemen bij de PVV de reden voor de afzegging is:

Twitter avatar JorisNOS Joris van Poppel Afzeggen bezoek Wilders is niet vanwege veiligheid, zegt goede bron in Antwerpen. PVV annuleerde gistermiddag vanwege ‘interne problemen’.