Turkije in gesprek met Twitter over oplossing voor blokkade

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Foto ANP / Martijn Beekman

De Turkse regering is in gesprek met Twitter om ervoor te zorgen dat de dienst binnenkort weer in de lucht zal zijn. Dat meldt nos.nl. De gesprekken verlopen positief, zegt een Turkse regeringswoordvoerder.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil eigenlijk dat Twitter geblokkeerd blijft totdat de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn. Die worden op 30 maart gehouden. Hij blokkeerde het gebruik van de online dienst donderdagnacht.

Hij is kwaad omdat op Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd grote hoeveelheden cash uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Hij eiste dat de tweets werden verwijderd. Omdat dat niet gebeurde, is Twitter nu geblokkeerd.

Erdogan stelt dat de opnamen gemanipuleerd zijn en onderdeel van een complot om de regeringspartij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 30 maart zwart te maken.

De Turkse president Abdullah Gül sprak zich op Twitter uit tegen de complete ban op sociale media in het land. Volgens hem is zoiets onacceptabel. Hij schrijft dat alleen individuele pagina’s geblokkeerd zouden moeten worden als een rechtbank oordeelt dat de privacy van een individu geschonden is. Hij zei te hopen dat de blokkade niet lang zal duren.

    • Niels Posthumus