Sponsor: Wilders had voorzichtiger moeten zijn

Daniel Pipes, de Amerikaanse islamcriticus die eerder geld voor Geert Wilders in de VS inzamelde, is van opvatting dat de PVV-leider zich deze week „voorzichtiger” over Marokkanen had moeten uitdrukken.

Dit blijkt uit een korte e-mailuitwisseling die deze krant vrijdag met Pipes had.

Pipes, directeur van het Middle East Forum (MEF) in Philadelphia, schoot Wilders financieel te hulp nadat hij in 2009 wegens haatzaaien werd vervolgd in Nederland.

Volgens bronnen in de PVV was Pipes de man die het meeste geld – 100.000 dollar – inbracht voor de betaling van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz. Pipes heeft dit bedrag formeel nooit bevestigd, maar deze krant eerder wel laten weten dat hij „een bedrag van zes cijfers” in de VS inzamelde en aan Wilders te beschikking stelde.

Pipes nam vrijdag op verzoek van deze krant kennis van een bericht dat het Amerikaanse persbureau AP maakte over de gang van zaken bij de PVV op verkiezingsavond. Daarbij scandeerden PVV-aanhangers „minder, minder” nadat Wilders vroeg of zij meer of minder Marokkanen wilden. „Dan regelen we dat”, zei de PVV-leider in reactie.

Pipes zegt dat hij het, zoals vaker, „eens is met de doelen van Wilders, maar oneens met zijn tactiek”. Hij noemt het begrijpelijk dat er in Nederland behoefte is aan „controle” over immigratiestromen uit Marokko.

„Dat gezegd zijnde”, aldus Pipes in zijn e-mail, „zou ik graag hebben gezien dat de heer Wilders zich voorzichtiger over dit onderwerp had uitgelaten”.

Wilders wordt geconfronteerd met een stortvloed van kritiek op zijn optreden. Van buiten en binnen de PVV. Twee PVV-Kamerleden, Roland van Vliet en Joram van Klaveren, maakten bekend dat zij uit de PVV-fractie stappen. Ook een Haags raadslid trad vrijdag uit de partij, terwijl een Statenlid uit Utrecht de uitspraken van Wilders walgelijk noemt.

    • Tom-Jan Meeus