Wat doen die Russische vissers in de Scheveningse haven?

In de Scheveningse haven liggen twee Russische vissersschepen met beveiligingscamera’s en antennes die boven de stuurhut uitsteken. In cyrillisch schrift staat de thuishaven: Petropavlovsk-Kamtskatski.

Een groepje Scheveningers vraagt zich af of het spionnen zijn die volgende week, tijdens de nucleaire topconferentie, de wereldleiders gaan afluisteren. Een van hen, Gerrit Blok, hoorde dat de vissers motorpech hadden, maar dat vindt hij ongeloofwaardig. „Ze liggen hier al drie weken. En dat is in twee dagen gerepareerd.” Een andere man denkt terug aan de Koude Oorlog. Toen hij in die tijd op zee was, kwam hij wel vaker Russische vissersboten tegen met afluisterapparatuur. „Die hadden allemaal antennes aan boord.”

Volgens het Havenbedrijf kwam één van de schepen de haven binnen met pech. Nadat de boot was gerepareerd, ontdekte de Inspectie Leefomgeving en Transport dat het papierwerk niet op orde was. Nu blijven de boten liggen tot ze alle certificaten hebben.

Als bemanningslid Alexander hoort welke verhalen er over hem rond gaan, komt hij aan land. „Maak je geen zorgen. Wij zijn vrienden, geen spionnen.” Die antennes horen bij het communicatiesysteem, zegt hij. En die camera’s zijn handig bij het vissen.

De mannen zijn niet overtuigd. Het materiaal dat aan boord is om op krabben te vissen, wordt in deze regio helemaal niet gebruikt. „Dat gebeurt alleen in het hoge Noorden, rond de poolcirkel.”

    • Christiaan Pelgrim