Russen vallen vliegbasis Krim binnen

Russische troepen eerder vandaag buiten de vliegbasis Belbek op de Krim. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Pro-Russische troepen zijn een Oekraïense luchtmachtbasis op de Krim binnengevallen. Pantservoertuigen braken door de betonnen muren van de basis heen. Er zouden schoten zijn gelost, meldt persbureau AP.

Russische militairen schreeuwden tegen de Oekraïense militairen dat ze de basis moeten verlaten. Er zouden schoten zijn gehoord. Dat heeft een journalist van Associated Press gezegd. Er zou ten minste één gewonde zijn gevallen. Russische troepen hebben de basis afgegrendeld.

De Russen hadden de Oekraïners tot half twee vanmiddag de tijd gegeven zich over te geven. Als ze dat niet zouden doen, zou de basis nabij Sebastopol worden bestormd.

Op beelden van een webcam bij de basis, in de buurt van de stad Sebastopol, zijn twee pantservoertuigen bij de poort te zien. Op een gegeven moment rijdt een ambulance de basis op.

Russische eenheden hebben de afgelopen dagen militaire faciliteiten op de Krim ingenomen. De bevolking van het schiereiland stemde vorige week in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland. Die wens werd vrijdag door de Russische president Vladimir Poetin geformaliseerd.

Een andere militaire vliegbasis Novofedorivka in het westen van de Krim is vandaag overgenomen door onbewapende betogers. Ook hen zou een ultimatum zijn gesteld door het Russische leger, al waren de aanvallers ongewapend en droegen zij burgerkleding.

De op de basis Novofedorivka gelegerde militairen wierpen rookgranaten om de menigte jonge mannen tegen te houden, meldde de tv-zender TSN. Onder de groep aanvallers zouden ook kinderen zijn.

    • Niels Posthumus