Rusland over nieuwe sancties: EU staat buiten realiteit

President Poetin ondertekende gisteren documenten die annexatie van de Krim door Rusland officieel maken. Foto Reuters / Sergei Chirikov

Het besluit van de Europese Unie van gisteren om meer sancties tegen Rusland af te kondigen vanwege de inmenging van het land in Oekraïne laat zien dat de EU “buiten de realiteit” staat. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend verklaard.

De EU besloot gisteren twaalf Russen en Oekraïeners toe te voegen aan de lijst met personen die binnen Europa een reisverbod krijgen en wier tegedoen worden bevroren. De lijst met Russen en Oekraïeners die sancties opgelegd kregen van de EU is daarmee gegroeid tot 33 personen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde vanochtend in een verklaring dat het jammer is dat de EU een beslissing heeft genomen die “gescheiden van de realiteit” is. Rusland stelt dat het juist tijd is om de samenwerking met Europa te hervatten. Nu de EU toch nieuwe sancties heeft aangekondigd, dreigt Rusland met eigen nieuwe strafmaatregelen tegen Europa te komen.

Russen hopen op succes OVSE-waarnemersmissie

Rusland zei vanochtend ook te hopen dat het besluit van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om een waarnemersmissie naar Oekraïne te sturen kan helpen om de “interne Oekraïense crisis” op te lossen. Met die woordkeuze laat Rusland blijken dat het vindt dat gebeurtenissen in Oekraïne op zichzelf staan en niet door Moskou zijn gestuurd. Het Westen beschuldigt Rusland juist van inmenging.

De spanningen tussen Rusland en de westerse landen zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen door de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland. President Poetin verwelkomde de annexatie van de Krim afgelopen dinsdag met een zeer anti-westerse toespraak in het Russische parlement.

    • Pim van den Dool