‘PVV-dissidenten Almere werden met uitzetting bedreigd’

Wilders viert de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis.
Wilders viert de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis. Foto ANP / Koen van Weel

PVV-leider Geert Wilders dreigde de PVV-raadsleden in Almere die gisteren afstand namen van zijn uitspraken uit de fractie te zetten. Even voor deze acht raadsleden hun verklaring uitstuurden had fractieleider Toon van Dijk telefonisch contact met Wilders, zei fractielid Chris Jansen vanochtend op Radio 1. Hij is het enige fractielid dat de verklaring niet ondertekende.

Wilders zou Van Dijk duidelijk hebben gemaakt dat de opstandige raadsleden niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze hun verklaring uitsturen. Dat verklaart volgens Van Dijk waarom de raadsleden de verklaring afsluiten met de mededeling dat ze de gevolgen van hun stap kennen en accepteren. “Het was duidelijk wat de consequentie was als de verklaring zou uitgaan.”

Het bezoek van Wilders aan het partijcongres van het Vlaams Belang gaat morgen overigens niet door. Partijkopstuk Filip Dewinter zei vanochtend tegen de Belgische omroep VRT dat Wilders’ veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Twitter avatar FDW_VB Filip Dewinter #Wilders komt niet naar #Antwerpen omwille v/ veiligheidsoverwegingen. Democratie verliest, linkse chantage wint! VB-congres gaat WEL door!

Jansen: verklaring Wilders in lijn met gedachtegoed PVV

Aan de verklaring ging volgens Van Dijk een hectische dag vooraf. De raadsleden zouden van 16.00 tot 23.00 uur over de verklaring hebben gesproken. Als enige ondertekende Van Dijk de verklaring niet. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat Wilders zijn uitspraak heeft gedaan in de geest van het gedachtegoed zoals die altijd aanwezig is bij de PVV.” Hierbij doelde Van Dijk op “minder massa-immigratie”.

Ook vier van de zes leden van de PVV-Statenfractie in Flevoland namen afstand van de uitspraken van Wilders. Alleen Jansen, die daar fractievoorzitter is en één ander lid namen er geen afstand van.

De fracties van Flevoland en Almere lieten gisteravond weten de ontwikkelingen rondom de uitspraak ‘minder Marokkanen’ van Wilders te ‘betreuren’. “Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet.”

Maandag spoedberaad PVV-fractie Almere

In theorie kan de breuk nog worden gelijmd als Wilders zijn woorden intrekt. Maandag komt de PVV-fractie van Almere weer bij elkaar, maar het is volgens Jansen niet waarschijnlijk dat er nog wat te bespreken valt.

Europarlementariër Laurence Stassen liet ook weten dat ze de PVV verlaat. Ze kan zich niet ‘verenigen’ met de uitspraken van Wilders.