Leiders Japan en Korea in Den Haag voor het eerst in gesprek

Japan en Zuid-Korea grijpen de nucleaire de top in Den Haag aan voor een ontmoeting die de spanning tussen beide landen moet verminderen. In aanwezigheid van president Obama zullen premier Shinzo Abe en president Park Geun-hyi elkaar treffen in de marge van de top. Het is hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds beide leiders ruim een jaar geleden aantraden.

Een discussie over historische trauma’s zullen ze naar verwachting mijden. Juist de afgelopen weken was er in Zuid-Korea veel woede ontstaan over plannen van de Japanse autoriteiten om nog eens kritisch naar de getuigenissen te kijken op grond waarvan Japan in 2003 excuses aanbood voor het gebruik van de zogeheten ‘troostmeisjes’ door Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog. Veel jonge vrouwen werden destijds door de Japanners als een soort seksslaven gebruikt.

In Japan stellen sommige conservatieven echter dat veel van deze vrouwen slechts prostituees waren en niet onder dwang handelden. In Zuid-Korea daarentegen menen velen dat Japan onvoldoende erkent dat het ernstige misdaden heeft begaan in de periode (1910-1945) dat het de dienst uitmaakte in Korea. Maar volgens premier Abe houdt Japan onverminderd vast aan zijn excuses voor de ‘troostmeisjes’.

De Amerikanen, die zowel met Japan als Zuid-Korea nauwe betrekkingen onderhouden, hebben beide leiders al eerder gestimuleerd om de banden aan te halen. Zuid-Korea en Japan hebben echter ook nog een territoriaal geschil over een paar eilandjes.

In Den Haag wordt wellicht gesproken over nucleaire non-proliferatie en raketprogramma’s. Zowel Zuid-Korea als Japan maar ook de VS zien met grote bezorgdheid aan hoe Noord-Korea zijn nucleaire capaciteiten uitbreidt en experimenteert met nieuwe raketten.

Japan kondigde gisteren ook nieuwe besprekingen op hoog ambtelijk niveau aan met Noord-Korea. Het overleg zal in Beijing plaatsvinden.