Oliebaron John Deuss wil ring terug van ex-verloofde

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Als je de Valentijnsdag van je voormalige geliefde wilt vergallen, kun je een akelig sms’je sturen, of een bos bedorven rozen. Je kunt haar natuurlijk ook aanklagen bij de rechtbank en de cadeaus terugeisen die je haar hebt geschonken.

Dat laatste deed de Nederlandse oliemiljardair John Deuss (71) bij zijn voormalige verloofde Nicola Siso (35). Op 14 februari dit jaar diende Deuss een aanklacht in bij een rechtbank in Californië, onthulde deze week het vakblad OffshoreAlert. Hij eist dat zijn ex een huis, geld en een verlovingsring ter waarde van 29.000 dollar teruggeeft.

Het stel begon, zo blijkt uit de rechtbankstukken, medio 2007 met daten en verloofde zich in 2010. Geluk in de liefde in een periode dat Deuss in Nederland verwikkeld was in een strafzaak wegens illegaal bankieren. In de zomer van 2012 besloten ze te trouwen. Deuss maakte zo’n 925.000 dollar over zodat Nicola Siso een stulpje in Californië kon kopen. De rekening voor renovatie en inrichting, 225.000 dollar, ging ook naar Deuss.

Vorig jaar kocht John Deuss in Nederland zijn vervolging af, voor een bedrag van 34,5 miljoen euro. Volgens zijn advocaat Daan Doorenbos is de megaschikking om „pragmatische redenen” gesloten. Ook na de schikking is Deuss een vermogend man gebleven. Zakenblad Quote rekent hem tot de vijftig rijkste Nederlanders, met een vermogen van 470 miljoen euro. Nog voor de schikking, vertrok Nicola Siso. Eind vorig jaar maande Deuss haar huis en ring te retourneren. Sindsdien laat zij niets van zich horen. Het huis heeft ze verkocht.

    • Tom Kreling