Neymar en Bale kruiden El Clásico

Koploper Real Madrid treft zondag een financieel verzwakt Barcelona dat nu derde in de competitie staat

Toen Real Madrid in september Gareth Bale aankocht bij de waarschijnlijk duurste transfer uit de voetbalgeschiedenis, had aartsrivaal F.C. Barcelona gelijk kritiek. „Ik zou geen 100 miljoen betaald hebben”, stelde Barcelona-preses Sandro Rosell. „Barça kan zich dat niet veroorloven. Als wij 100 miljoen zouden betalen, komt de club in opstand.”

Als de twee clubs deze zondag aantreden in hun altijd beladen clásico, is in driekwart jaar veel veranderd. Niet alleen is Rosell weg als voorzitter. Ook is Bale niet langer de duurste speler ooit. Dat blijkt Neymar da Silva Santos Júnior te zijn. Het binnenhalen van het Braziliaanse talent, afgelopen maart, kostte Barcelona veel meer dan aanvankelijk gemeld. De teller staat nu 114,3 miljoen euro en dat kan nog oplopen.

Het is allemaal het gevolg van de vastberadenheid van één man: Jordi Cases. Dit doodgewone clublid, in het dagelijks leven apotheker in een Catalaans bergdorpje, eiste opheldering over de aankoop van Neymar. Wat was er waar van de geruchten dat naast de officiële overnamesom van 57,1 miljoen euro ook onderhandse commissies werden betaald?

Een onderzoeksrechter bij landelijke rechtbank in Madrid nam de aangifte van Cases hierover in behandeling. Deze Pablo Ruz gelastte de club alle contracten vrij te geven. Cases vermoedens bleken juist: Rosell voerde een schaduwboekhouding.

Onhoudbare positie

Al snel lekten documenten uit naar het rechtse Madrileense dagblad El Mundo. Dit becijferde de totale overnamesom op 95 miljoen euro. Daags na die publicatie, verzocht de onderzoeksrechter vervolging van Rosell. De positie van de preses werd onhoudbaar. Zijn opvolger erkende vervolgens dat de club veel meer heeft betaald, namelijk 86,2 miljoen.

Het prijskaartje is sowieso niet definitief. De Spaanse belastingdienst komt met naheffingen en miljoenenboetes. Vooruitlopend hierop heeft de club reeds 13,5 miljoen overgemaakt aan de fiscus. En ook Santos en sportinvesteringsfonds DIS voelen zich bedonderd. Zij hebben in zowel Brazilië als Spanje miljoenenclaims aangespannen, zowel tegen elkaar als tegen Barça.

Ook binnen de spelersploeg leeft onrust, meldt de sportpers. Met zijn jaarloon van 8,8 miljoen euro werd Neymar al prima betaald. Maar met alle extra’s die hij en zijn vader opstreken, valt zijn salaris zelfs hoger uit dan dat van Leo Messi. De Argentijnse aanvaller zou bij de onderhandelingen over zijn contractverlenging mede daarom nu een jaarsalaris van 25 miljoen euro eisen.

Financieel wanbeleid

De affaire verzwakt de financiële positie van Barcelona danig. Het ging financieel net wat beter. Rosells voorganger Joan Laporta haalde sportief gezien goede resultaten, maar voerde financieel een wanbeleid. Na zijn vertrek ontdekte de clubleiding een gat van 81 miljoen euro. Rosell bracht de boeken op orde, maar bij een deel van de club viel hij niet goed. Zo brak hij met clublegende Johan Cruijff. Het is geen toeval dat klokkenluider Jordi Cases zich tot het Cruijff-kamp rekent.

Op 5 april zullen de 118.578 clubleden zich uitspreken over een belangrijke erfenis van Rosell. De club houdt dan een referendum over een renovatieplan voor het stadion Camp Nou. Deze opknapbeurt kost 600 miljoen. Een derde moet binnenkomen door hoofdsponsor Qatar Airways op te nemen in de stadionnaam. Dit ligt gevoelig bij de socios.

Barça wil met de uitbreiding, die het aantal zitplaatsen met tienduizend verhoogt tot 105.000, extra inkomsten. Die zijn nodig om mee te kunnen blijven doen in de Europese top. Zeker nu daarin steeds meer clubs meedraaien die worden gefinancierd door Arabische sjeiks en Russische oligarchen met oneindig diepe zakken.

Veel socios rekenen Rosell de Neymar-affaire persoonlijk aan. Maar er wordt ook geklaagd dat de zaak in Madrid wel heel voortvarend werd uitgespit. El Mundo is verdacht vanwege zijn uitgesproken anti-Catalaanse lijn. De krant is kritisch over het Catalaanse voornemen voor een referendum over ‘zelfbeschikking’, in november. Een eis die de club juist enthousiast onderschrijft. En waarvoor ook oud-trainer Pep Guardiola, halfgod in Catalonië, campagne voert.

Bovendien zal Neymars transfer niet de enige zijn waarbij gesjoemeld is. Die van, bijvoorbeeld, Gareth Bale is ook met vragen omgeven. Zo houdt Real Madrid vol dat 91 miljoen is betaald, terwijl Tottenham Hotspur spreekt van 101 miljoen. Sportjournalist Edu Polo merkte onlangs op dat in Madrid wel wordt gegniffeld om Neymar, maar over Bale geen duidelijkheid wordt geëist. Polo: „Transparantie: ja. Maar dan ook voor iedereen.”

    • Merijn de Waal