Net gemist 22/3

Deze week: de vader van een massamoordenaar en wat geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk? Wat De vader van een massamoordenaar Tijd 30 minuten Als je tijd hebt voor maar één stuk dit weekend, is dit verhaal van The New Yorker absoluut de moeite waard. Journalist Andrew Solomon ontmoet  Peter

Deze week: de vader van een massamoordenaar en wat geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk?

Wat De vader van een massamoordenaar
Tijd 30 minuten
Als je tijd hebt voor maar één stuk dit weekend, is dit verhaal van The New Yorker absoluut de moeite waard. Journalist Andrew Solomon ontmoet  Peter Lanza. Hij is de vader van Adam Lanza, de jongen die in december 2012 26 mensen doodschoot in Sandy Hook Elementary School. Hoe kwam Adam tot deze daad? Het blijkt, zoals altijd, gecompliceerder dan de oorzaken die in de media ten tijde van de schietpartij werden aangedragen: Adam’s obsessie voor wapens, zijn impopulariteit op school en liefde voor computerspellen. Adam’s vader vertelt hoe hij, en zijn moeder, langzaam de grip op hun zoon verloren. Peter Lanza kan uiteindelijk maar tot één conclusie komen: was zijn zoon maar nooit geboren.

Wat Met je Leen Bakker-huis!
Tijd 15 minuten
De werktitel van deze Tumblr-pagina zegt het eigenlijk allemaal al: ‘Meubel- en interieurtips voor de moderne Reeshof vrouw en andere vinex-horror’. Wat volgt is een fotopagina vol Ikea-meubels, rieten harten, boeddhabeelden en plastic tuinmeubels voorzien van  tongue in cheek-onderschriften.  „Voel jij je ook zo spiritueel na het kijken van Derek Ogilvie, Het Zesde Zintuig of Paranormale Kinderen op SBS6? Dan is deze mysterieuze, in prachtig plastic uitgevoerde tuinboeddha echt iets voor jou!”

Wat Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een wifi-netwerk
Tijd 10 minuten
De Correspondent onderzocht met hulp van een hacker wat mensen die inloggen via een openbare wifi van een koffiezaak allemaal prijsgeven. Wachtwoorden, bankgegevens en seksuele voorkeur, zo blijkt.

Wat Tegenlicht: Youtopia
Tijd 45 minuten
Hoe zou je de gemeenschap organiseren als je opnieuw zou mogen beginnen? Tegenlicht bezocht er drie:  een Spaanse hackerskolonie, een Hongaars eco-dorp en een groep vrijdenkers in Bristol. Drie groepen mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het systeem en hun eigen leefgemeenschap proberen op te bouwen.

    • Stijn Bronzwaer