Moordverdachte zaak-Wiels naar Nederland overgebracht

Een krans op de herdenkingsdienst ter ere van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels vorig jaar. Foto ANP / Prince Victor

De verdachte in de zaak van de moord op Helmin Wiels is vanmiddag naar Nederland overgebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Willemstad. Elvis K., ook wel bekend als ‘Monster’, wordt door justitie gezien als de schutter die de populaire politicus op 5 mei 2013 neerschoot op het strand bij Willemstad.

Reden voor de overplaatsing van Elvis K. is zijn eigen veiligheid. Tot nu beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar een aantal dagen geleden heeft hij een verklaring afgelegd. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie geen signalen dat zijn veiligheid in het geding is, maar gezien de dood van een andere verdachte vorig jaar neemt het OM geen risico.

Naast Elvis K. zitten nog drie verdachten vast op Curaçao. Of zij ook gevaar lopen, wil het OM niet zeggen. Ze verblijven op wisselende plekken .
De Curaçaose minister van justitie meldde donderdag op een persconferentie dat het OM weet wie de opdrachtgever is van de moord op Wiels, maar dat het bewijs nog niet rond is. Of deze uitspraak verband houdt met de verklaring en overplaatsing van Elvis K. wil het OM niet zeggen.

K. is tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ‘Magnus’, zoals de moord op Helmin Wiels wordt genoemd, wel aanwezig. Die vindt plaats op 21, 22 en 23 mei. (Novum)