Mogelijk brokstukken vermist vliegtuig op Chinese satellietbeelden

De Maleisische minister van Transport toont op een persconferentie vanochtend een briefje dat hij heeft ontvangen van de Chinese regering. Foto AFP / Manan Vatsyayana

De Chinese overheid heeft satellietbeelden ontvangen waar mogelijk brokstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines op te zien zijn. Dat heeft de Maleisische minister van Transport vanochtend gezegd. China zou snel met meer details komen.

De Chinese marine heeft schepen naar de plek van de mogelijke brokstukken gestuurd, aldus de Maleisische minister. Eén van de gespotte objecten zou heel groot zijn, namelijk 22 bij 30 meter. Hij voegde toe dat de Chinese regering binnen een paar uur meer informatie over de zoekactie bekendmaakt.

Australië zou ook brokstukken hebben gesignaleerd

Donderdag meldde de Australische regering dat de Australische kustwacht satellietgegevens in handen had gekregen waaruit zou blijken dat er mogelijk brokstukken van het vliegtuig gevonden waren in een afgelegen deel van de Indische Oceaan, 2350 kilometer ten zuidwesten van Perth. Naast grote objecten van 24 meter zouden er ook kleinere objecten in het water drijven.

Sinds de bekendmaking van de mogelijke vondst door de Australische premier Abbott zoeken gespecialiseerde Amerikaanse en Australische Poseidon- en Orionvliegtuigen naar de brokstukken. In totaal achttien schepen, 29 vliegtuigen en zes helikopters zijn op zoek. De brokstukken zijn echter nog niet gevonden.

Mochten piloten de brokstukken vinden, dan zullen ze sonarboeien in het water laten vallen. Die kunnen op zoek gaan naar de zwarte doos – respons kan tot 48 uur duren.

Wanhoop bij nabestaanden door gebrek aan informatie

Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines van de radar verdween. Sindsdien is er niets meer van het toestel of de passagiers vernomen. De afgelopen dagen leidde de constatering dat er simpelweg niks bekend was tot ophef en ongeloof in Azië.

    • Pim van den Dool