‘Maandag de woonkamer en de keuken doe ik elke dinsdag’

Jessica en Rutger de Kok trouwden drie maanden nadat ze elkaar hadden leren kennen. Hij is militair, zij blogt over schoonmaken. Jessica: „Ik ben echt een beetje een freak op dat gebied.” Rutger: „Licht autistisch ben je wel.”

None

‘Samengesteld gezin’

Jessica: „We hebben elkaar negen jaar geleden leren kennen. Ik was net gescheiden, hij stond achter de bar in de dorpskroeg waar ik wel eens kwam. Mijn ex was tien jaar ouder, dus ik zei voor de grap: als ik nu een vent in huis neem, dan is hij tien jaar jonger.”

Rutger: „Toen legde ik mijn rijbewijs op de bar en zei: ‘we hebben een winnaar’. Die zaterdag gingen we uit.”

Jessica: „Ik vond jou echt een kereltje. Een barmannetje.”

Rutger: „Een barmannetje?”

Jessica: „Ja, zo jong ook, het voelde een beetje gênant. De date was wel leuk, en we hebben gezoend, maar daarna wist ik het niet zeker. Toch schreef ik mijn nummer op een blaadje, en hij het zijne. Amper een week later woonden we al samen.”

Rutger: „Nou ja, samenwonen. Ik was veel bij jou, ja. Ik had er sokken liggen en een tandenborstel.”

Jessica: „Je at en sliep bij mij, en al je spullen lagen er. Dat is samenwonen hoor. Ik maakte me zorgen over mijn drie kinderen, maar die vonden het gelijk oké.”

‘Of ik 6 mei wat te doen had’

Rutger: „Een maand later ging ik in dienst van de luchtmacht, om straaljagers te repareren. Ik heb luchtvaarttechniek gestudeerd en werkte in de bar om een extra studie te betalen. Ik ging intern een militaire en vaktechnische opleiding volgen. Dus kwam ik alleen de weekenden thuis.”

Jessica: „Ik kreeg een telefoontje, of ik 6 mei wat te doen had? Nee? Nou, dan konden we dan mooi trouwen vond-ie.”

Rutger: „Toen we trouwden kenden we elkaar drie maanden. Maar ik wilde het goed regelen, er waren kinderen in het spel. Ik was militair, als ik een raket of bom op mijn harses kreeg...”

Jessica: „Een bevriende ambtenaar heeft ons getrouwd, gewoon op die dag. We hadden het aan niemand verteld, er waren zelfs geen getuigen bij.”

Rutger: „We hoefden het niet zo nodig aan de rest van de wereld te laten zien. Meer dan een jaar later vertelden we het de kinderen pas.”

Jessica: „Dat is het enige waar ik wel eens spijt van heb, we hadden de kinderen erbij moeten betrekken. Mijn dochter had bijvoorbeeld graag bruidsmeisje willen zijn.”

Rutger: „Elk jaar roepen we tegen elkaar dat we het dit jaar écht een keer gaan vieren.”

‘Dinsdag is de dag van de keuken’

Jessica: „Ik hou van structuur. Op woensdag is het de dag van de gang, op dinsdag de keuken, maandag de woonkamer, donderdag de badkamer en vrijdag de slaapkamer. En dan heb ik een jaarlijks huishoudschema met de vaste klussen. Ik ben echt een beetje een freak op dat gebied.”

Rutger: „Je vertoont wel licht autistische trekjes ja.”

Jessica: „Niet dat ik smetvrees heb.”

Rutger: „Nee, dat niet. Met vier rondlopende kinderen, een hond en twee vogels kan dat ook niet.”

Jessica: „Opruimen moet wel gaan zoals ik het wil. Ik ben zelfs een keer uit bed gegaan om de was goed op te vouwen, nadat ik een uur had liggen draaien. En ik kan er ook niet tegen als iemand een glas verkeerd neerzet in het kastje.”

Rutger: „Je snapt, ik brand er mijn vingers niet aan. Ik maak alleen het bed op.”

Jessica: „En omdat ik ooit heb gelezen dat je van strak opgemaakte bedden bedbeestjes krijgt, woel ik dat weer door elkaar. Eigenlijk ben ik toch best autistisch als ik dit zo hoor.”

Rutger: „Wat ik zei: lichte trekjes.”

Jessica: „Het is ook anders geweest hoor. In 2001 was het huis een zooitje, terwijl ik het gevoel had dat ik de hele dag aan het opruimen was. Ik wilde dat anders en begon met bloggen over mijn zoektocht naar een schoonmaaksysteem dat voor mij werkte. Ik kreeg zo veel lezers op mijn blog, dat ik begonnen ben met betaalde nieuwsbrieven over schoonmaken. Mensen nemen een abonnement met dagelijkse tips en workshops. Zo van: ‘vandaag pak je een doos en ga je die leeghalen’.

Rutger: „Ik heb geholpen een website te maken.”

Jessica: „Door Rutger is het veel professioneler geworden. Ik kan er nu een volledig inkomen uithalen. Als de kinderen op school zitten, blog ik en zodra ze thuiskomen maak ik schoon. Ik wil geen laptopmoeder zijn.”

‘Tijdens het avondeten praten we’

Rutger: „Ik kook elke dag. Zodra ik uit mijn werk kom, doen Jessica en ik samen boodschappen.”

Jessica: „Zo hebben we dan even lekker tijd voor ons tweeën. Als hij thuiskomt, duikt iedereen met een verhaal op Rutger.”

Rutger: „Tijdens het avondeten praten we als gezin bij. De kinderen helpen mee tafeldekken.”

Jessica: „Vlak voordat de jongste naar bed gaat, nemen we de tijd voor een warme chocomel en een koekje. Dat noemen we ‘koekie-doen’.”

Rutger: „Daarna verdwijnen ze vaak naar hun eigen kamer, ga ik studeren en gaat Jessica televisie kijken.”

Jessica: „Die kamers houden ze trouwens zelf schoon. Daar laat ik ze heel vrij in hoor, het zijn pubers. En zo af en toe roep ik: ‘als het nou niet gebeurt, doe ik het’. Nou, dan weten ze het wel.”

    • Charlotte van ’t Wout