Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Kritiek van commissie die ontslag klokkenluider R’dam onderzoekt

De commissie die onderzoekt of een Rotterdamse klokkenluider terecht is ontslagen, heeft scherpe kritiek geuit op de gemeente Rotterdam. De commissie betwijfelt of Rotterdam wel onafhankelijk onderzoek heeft laten doen naar de ambtenaar, die vertrouwelijke informatie lekte over moskee-internaten. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de zaak voor de algemene bezwaarschriftencommissie.

De ambtenaar luidde ruim een jaar geleden de klok over misstanden bij moskee-internaten in Rotterdam. Als gevolg hiervan werd regelgeving aangepast om de situatie bij de internaten te verbeteren. Maar de klokkenluider kreeg strafontslag. De gemeente verwijt de man plichtsverzuim omdat hij interne documenten en geluidsopnamen verstrekte aan de pers. Nu vecht hij zijn ontslag aan voor de commissie.

Deze commissie zette gisteren vraagtekens bij het integriteitsonderzoek dat de gemeente naar de klokkenluider heeft laten doen. De toon van dit onderzoek getuigt niet van een onafhankelijke blik, maar meer van „een hoge leidinggevende die even bevestigd wilde krijgen dat er niks is gebeurd”, zei de commissievoorzitter.

De klokkenluider uitte tevens kritiek op de personen die het integriteitsonderzoek naar hem hebben uitgevoerd. De ambtenaar die dit onderzoek leidde, is tevens directeur vastgoed bij de gemeente en zou zijdelings betrokken zijn geweest bij het dossier van de internaten. Over vier weken spreekt de commissie zich uit over het lot van de Rotterdamse klokkenluider.