Nederlaag Vitesse bij Groningen - NEC pakt punt bij Heerenveen

FC Groningen-speler Johan Kappelhof (link) in duel met Christian Atsu van Vitesse. Foto EPA / Erik Pasman

Vitesse heeft vanavond duur puntenverlies geleden bij FC Groningen. De nummer drie van de Eredivisie ging in de Euroborg met 3-1 onderuit. NEC sleepte een punt uit het vuur bij sc Heerenveen.

In Heerenveen maakte Søren Rieks er in blessuretijd 2-2 van. Michael Higdon tekende voor de Nijmegenaren voor de aansluitingstreffer na goals van Bilal Basacikoglu en Alfred Finnbogason.

NEC klimt naar de zestiende plek in de Eredivisie, de Friezen blijven zesde.

In een slordige eerste helft brak Basacikoglu in de veertigste minuut de ban na een knappe solo. Finnbogason maakte er op slag van rust uit een strafschop 2-0 van na een overtreding van Rens van Eijden op Rajiv van la Parra. Het was voor de IJslandse spits zijn 48e competitiedoelpunt in Friese dienst, waarmee hij Gerald Sibon aflost als clubtopscorer aller tijden.

Door die treffer leek er bovendien geen vuiltje aan de lucht voor Heerenveen, al kwam NEC iets scherper uit de kleedkamers. Rieks mocht op aangeven van Ajax-huurling Danzell Gravenberch alleen op doelman Kristoffer Nordfeldt af, maar hij haalde er slechts een hoekschop uit. Daarna ging de Gelderse storm weer snel liggen.

Finnbogason was een halfuur voor tijd dicht bij zijn tweede, maar van dichtbij schoot hij recht op keeper Dennis Gentenaar. Bij een spaarzame aanval van NEC schoot Higdon plots uit de draai raak. De bezoekers jaagden op de gelijkmaker, maar ontsnapten aan de andere kant.

Gentenaar haalde een vrije trap van Hakim Ziyech uit het doel en Kenny Otigba kopte op de lat. Dat kwam de ploeg van coach Marco van Basten duur te staan. Rieks sloeg na een vrije trap toe uit een klutssituatie. NEC-verdediger Rens van Eijden was even daarvoor nog tegen zijn tweede gele kaart aangelopen wegens hands.

FC Groningen wint van Vitesse

In Groningen scoorde Richairo Zivkovic voor rust voor de thuisclub en Nick van de Velden en Tjaronn Chery deden dat na de thee. Tussendoor had Christian Atsu voor de 1-1 gezorgd voor Vitesse.

Vitesse was lang de bovenliggende partij. De Arnhemmers maakten het spel, maar moesten desondanks lijdzaam toezien hoe Groningen de beste kansen kreeg. Uit counters werd met name Zivkovic gevaarlijk. De toekomstig Ajacied had wel drie keer kunnen scoren, maar passeerde Vitesse-doelman Piet Velthuizen maar één keer.

Nog voor rust kwam Vitesse op gelijke hoogte. Atsu werd weggestuurd en stiftte de bal vanaf de rechterkant van het strafschopgebied over FC Groningen-keeper Marco Bizot heen.

Hoewel de 1-1 verdiend was, kreeg Vitesse in de tweede helft toch het deksel op de neus. Van der Velden kwam bij een hoekschop vrij te staan bij de tweede paal en schoot via de binnenkant van de paal raak. Na ruim een uur maakte Chery er met een geplaatste schuiver 3-1 van en was de wedstrijd gespeeld.

Ondanks de nederlaag blijft Vitesse derde in de Eredivisie. De Arnhemmers hebben 52 punten uit 29 duels. Groningen klimt van de tiende naar de negende positie met 36 punten uit 29 wedstrijden. Dat gaat ten koste van SC Cambuur. (Novum)