kort

Foto AP

Oekraïne //

Krimbewoners vragen asiel aan in Polen

Bijna honderd Oekraïners die tot voor kort op het schiereiland de Krim woonden hebben asiel aangevraagd in Polen. Dat heeft een woordvoerster van de Poolse douane gisteren gezegd. De eerste asielzoekers kwamen drie weken geleden aan bij de Poolse grens, toen Russische troepen hun intrek namen op de Krim. De grootste groep, met onder anderen zeventien kinderen, arriveerde donderdagavond. De vluchtelingen zeggen te zijn bedreigd door Russische militairen, omdat ze het Oekraïense leger steunden.

Atoomakkoord //

IAEA: Iran houdt zich aan atoomakkoord

Iran houdt zich aan het voorlopig akkoord dat in januari over zijn atoomprogramma is bereikt en perkt zijn nucleaire activiteiten in. Dat zegt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). Teheran heeft zijn uraniumverrijking niet hervat en vermindert zijn uraniumvoorraad, aldus een IAEA-rapport Toch wordt er nog wel gebouwd aan een grote kernreactor in Arak, ten zuidwesten van Teheran. Eenmaal voltooid kan in deze reactor plutonium worden vervaardigd, wat weer gebruikt zou kunnen worden in een kernwapen. Iran onderhandelt met zes grote mogendheden over zijn atoomprogramma.

WK cricket //

Nederland stunt met zege en records

De Nederlandse cricketploeg heeft gisteren in Bangladesh voor vuurwerk en een daverende verrassing gezorgd door zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het WK Twenty20, de kortstdurende variant van de sport. Tal van records sneuvelden toen Nederland tegen favoriet Ierland binnen 14 overs 193 runs maakte. Dat was het hoogste totaal ooit in zo’n korte tijd – en precies genoeg voor een plek in het hoofdtoernooi. Nederland verbeterde een wereldrecord met 19 zessen – ballen in één keer uit het veld. Het oude record (18) was sinds vorig jaar van Australië. Nederland speelt maandag tegen Sri Lanka en vervolgens tegen Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Engeland.

    • NRC
    • Ap