Kate Bush gaat voor het eerst in 35 jaar optreden

Als twintigjarige zong Bush op het podium. Nu keert ze terug.

Foto Hollandse Hoogte

De Britse zangeres Kate Bush (55) gaat in augustus en september voor het eerst in 35 jaar optreden. Ze kondigde gisteren een reeks van vijftien optredens aan in de Hammersmith Apollo, in Londen.

Het is voor het eerst sinds haar tournee Tour Of Life, uit 1979, dat Bush live speelt. De toen 20-jarige Bush was een jaar eerder doorgebroken met haar single Wuthering Heights, en lp The Kick Inside. De zes weken durende Europese tournee leek het begin van een succesvolle live-carrière, maar meteen erna trok Kate Bush zich terug van het podium en werkte zij voortaan alleen nog in de studio.

Dat deed ze, zei ze later tegen de BBC, omdat ze „een enorme behoefte voelde om zich terug te trekken, omdat mijn seksualiteit, die ik zelf nog niet verder had verkend, aan de wereld getoond werd op een onpersoonlijke manier.”

De Tour of Life was niet Bush’ enige ervaring met live-optredens. Als 17-jarige trad ze al op in het pubcircuit, met eigen liedjes en covers van The Beatles en The Rolling Stones, onder de naam KT Bush Band. Dankzij het succes van haar debuut-cd, kon ze van de Tour Of Life, die op 29 april 1979 in Carré, Amsterdam te zien was, een uitzonderlijk spektakel maken.

Voor elk nummer werd een ander toneelbeeld bedacht, er waren goochelaars, haar broer reciteerde poëzie, Bush wisselde zeventien keer van kostuum – onder meer van gangster en piloot – en zong dansend of gezeten op een rood satijnen ei, dat de baarmoeder symboliseerde.

Voor de choreografie was ze geïnspireerd door de expressieve stijl van mime-speler/danser Lindsay Kemp, bij wie ze, net als David Bowie, les had genomen. Bush’ stijl van optreden was een vroege voorloper van de theatrale shows van eigentijdse sterren als Madonna en Katy Perry. Bush was destijds de eerste artiest met een draadloze hoofdmicrofoon, die haar in staat stelde om te zingen en dansen tegelijk.

In 2011 bracht ze na achttien jaar haar derde album met nieuwe nummers uit, 50 Words For Snow. „ Het creatieve proces is een combinatie van plezier en geploeter," zei Bush in een interview met deze krant in hetzelfde jaar.

In de muziekgeschiedenis is Kate Bush (1958, Bexleyheath, Kent) een categorie op zich. Je hebt pop, rock, dance en Kate Bush. Haar naam staat voor theatrale muziek, expressieve dans, en voor een manier van werken: compromisloos, eigenwijs en perfectionistisch. Ze ontwikkelde een eigen muzikale stijl, die een inspiratie is gebleken voor veel artiesten, van Prince tot Tori Amos en Antony & The Johnsons.

    • Hester Carvalho