Het draait lekker op de beurs, de topman verkoopt

Wat een goed nieuws allemaal voor OCI, het bouw- en kunstmestconglomeraat uit Egypte. Vorig jaar debuteerde het concern op het Damrak in Amsterdam. Een aandeel met positieve vibraties, voorzien van een vleugje Arabische lente en wat financiële steun van Bill Gates. Alleen de koers deed het niet zo goed.

Maar komende maandag treedt OCI toe tot de AEX-index, de graadmeter van de 25 grootste en meest verhandelde beursfondsen op het Damrak. En de Egyptische aanklager liet eerder deze maand weten dat het bedrijf geen belasting heeft ontweken. Dat vermoeden had de Egyptische justitie, maar dan was in oktober 2012, onder een ander politiek regime.

Toch verkoopt grootaandeelhouder en topman Nassef Sawiris sinds begin februari van dit jaar alleen maar effecten OCI. Al is het een fractie van zijn vermogen, hij twijfelt toch niet aan de zaak? Een vers lid van de board laat dat wel uit zijn hoofd. Rabo International was een van de adviseurs van ICO. Het leverde Sipko Schat, de gevallen bankier in het Libor-schandaal, een commissariaat op. Schat heeft geen aandelen verkocht. Dat kan ook moeilijk als je ze niet hebt. Wellicht heeft hij het even gehad met dit soort handel.

    • Jeroen Wester