Help! Wij houden het niet bij!

Geen sport zo vooruitstrevend als hockey: aan de lopende band worden nieuwe regels geïntroduceerd // Nieuwste plan: duels opdelen in vier kwarten // Hockeyers raken in de war van al die veranderingen

En wéér een nieuwe maatregel in het hockey. Donderdag bepaalde wereldhockeyfederatie FIH dat internationale duels vanaf september niet meer twee helften van 35 minuten zullen duren, maar vier kwarten van 15 minuten. Er komen drie pauzes. En wedstrijden duren tien minuten korter.

Hockey voelt de druk om te vernieuwen. Bij een stemming van het Internationaal Olympisch Comité ruim een jaar geleden dreigde de sport bij de Spelen in 2020 te verdwijnen. Het was een wake-upcall voor het hockey: de sport moet aantrekkelijker worden voor de televisie.

Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat de wedstrijden nu in vier kwarten worden opgedeeld. De wereldhockeyfederatie FIH sloot eind januari een achtjarige deal met het Indiase sportkanaal Star Sports, ter waarde van ruim 180 miljoen euro. De zender gaat in de periode van 2015 tot en met 2022 de beelden voor alle grote hockeytoernooien verzorgen.

Meer pauzes betekent meer ruimte voor tv-commercials. „Er zal vast druk zijn uitgeoefend door Star Sports”, zegt sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake. De FIH meldt in een verklaring dat door de nieuwe regels „de snelheid en de intensiteit” van het spel omhooggaat.

Er kwam gelijk veel kritiek op de extra pauzes. „Geen voorstander. Te veel oponthoud”, twitterde oud-international Floris Jan Bovelander.

Hockey en vernieuwing gaan hand in hand. De laatste jaren maakte de sport een kleine revolutie door. Aan de lopende band werden nieuwe regels ingevoerd. De ‘self-pass’ werd toegestaan, zodat een speler zelf een vrije slag mag nemen. In plaats van strafballen kwamen er ‘shoot-outs’ – je dribbelt naar het doel en schiet, dus meer spektakel. En een gele kaart voor een coach levert sinds vorig jaar ook enkele minuten tijdstraf op voor een speler van zijn team.

En op de Olympische Spelen van 2012 in Londen kleurde het hockeyveld blauw: zo wilde de hockeysport de toeschouwers, zeker die van de televisie, in staat stellen het snelle spel beter te volgen.

De innovatiedrift van hockey staat in groot contrast met het conservatieve voetbal, dat achterblijft met vernieuwingen. Voetbal hobbelt achter het hockey aan. De hockeybestuurders zijn de voetbalbobo’s iedere keer voor.

Zo wordt er al sinds de jaren zeventig op kunstgras gehockeyd, voetbal volgde in 1981.

Hockey schafte de buitenspelregel in 1996 af, in het voetbal is er ieder weekend nog veel discussie of het wel of geen buitenspel is. Coach en oud-topspeler Marco van Basten pleitte al eens voor het afschaffen van de buitenspelregel in het voetbal.

Hockey introduceerde in 2006 de ‘videoscheidsrechter’, waardoor ploegen de mogelijkheid krijgen een beslissing van de arbiter aan te vechten bij een jurylid dat naar de videobeelden kan kijken. De internationale voetbalbond FIFA overweegt de videoscheidsrechter nu ook in te voeren.

    • Steven Verseput