Groen sparen doe je niet voor het geld

Wegens de verkoop van mijn huis heb ik veel spaargeld. Van een kennis hoorde ik dat je over ‘groen sparen’ geen vermogensrendementsheffing betaalt. Welke banken bieden dit? Zijn er nadelen?

None

In de geldwereld gaat alleen de zon voor niets op. Toch kan iets een buitenkansje lijken. Neem ‘groen sparen’. Dat zijn spaarrekeningen waarbij je inleg in duurzame projecten gaat, zoals biologische landbouw, zonnepanelen of aardwarmte. Als een groene bank dit volgens de regels doet, geniet je als groenspaarder maximaal 1,9 procent belastingvoordeel per jaar. Ook het milieu is met je geld gebaat. Maar gaat het je puur om rendement, dan kun je groen sparen vaak beter laten.

Neem het ABN Amro Groen Spaar Deposito. Daarop staat je geld drie jaar vast tegen 0,2 procent rente. Dat is bijna nihil, maar je bespaart 1,2 procent vermogensrendementsheffing over maximaal 56.420 euro per fiscale partner. Over datzelfde vrijgestelde kapitaal krijg je bovendien een heffingskorting van 0,7 procent op je inkomstenbelastingaanslag. Totaal scheelt dit dus maximaal 1,9 procent over maximaal 112.840 euro. Die 0,2 procent rente wordt dan vergelijkbaar met 2,1 procent op een gewoon driejarig spaardeposito. Op zo’n tegoed geeft Argenta echter 2,45 procent (zie spaarinformatie.nl). Op 112.840 spaargeld is dat jaarlijks 395 euro extra rente ofwel 1.185 euro over drie jaar.

Ook bij Rabobank en ING kun je groen sparen. Maar ook daar haal je, inclusief het belastingcadeautje, geen toprendement. Denk ook niet dat het vrijgestelde vermogen je zorg- of huurtoeslag opkrikt. Sinds 2013 tellen groene spaar- en beleggingstegoeden gewoon mee voor de vermogenstoetsen voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget. Groen sparen (of beleggen) verlaagt nog wél het vermogen waarop de eigen bijdrage is gebaseerd voor zorg, bijvoorbeeld in een verpleeghuis. Dat kan groen sparen soms flink rendabeler maken.

Misschien is voor jou een voordeel dat voor groen spaargeld een aparte depositogarantie geldt van een ton per persoon. Groen spaargeld pruttelt namelijk op aparte groenbanken, zoals ABN Amro Groenbank, ING Groenbank of Rabo Groen Bank, met elk hun eigen garantie. Dat kan goed uitkomen als je een ander (bank)spaarproduct hebt lopen bij een bank met dezelfde naam.

In plaats van sparen kun je ook groen beleggen met belastingvoordeel, bijvoorbeeld in het Triodos Groenfonds of het ASN Groenprojectenfonds. Maar de rendementen zijn om te huilen: gemiddeld dik onder de 2 procent per jaar (zie morningstar.nl), terwijl je wel beleggingsrisico loopt. Wil je dus beslist iets groens, ga dan maar liever sparen.

    • Erica Verdegaal