Fragment 1

Wanneer je wel natuurlijk negerhaar hebt, denken mensen dat je iets met je haar hebt ‘gedaan’. Maar het zijn de mensen met afro’s en dreadlocks, die niets met hun haar hebben ‘gedaan’. Vraag liever aan Beyoncé wat ze heeft gedaan. (We zijn allemaal dol op Beyoncé, maar als ze ons voor één keertje liet zien hoe haar haar eruitziet zoals het uit haar schedel groeit?) Ik heb van nature kroeshaar. En draag dat in cornrows, afro of braids. Nee, dat is niet politiek, nee. Ik ben geen kunstenaar of dichter of zangeres. Ook geen oermoeder. Ik wil gewoon geen relaxers in mijn haar – er zijn zo al genoeg kankerbronnen in mijn leven. (Trouwens, kunnen we de afropruiken voor Halloween verbieden? Afro is verdomme geen klederdracht.) Stel je eens voor dat Michelle Obama genoeg krijgt van al die hitte, besluit op een natuurlijke look over te gaan en op televisie verschijnt met een heleboel wollig haar, of strakke pijpenkrullen. (Het valt niet te voorspellen wat voor soort haar ze heeft. Het is niet ongebruikelijk dat een zwarte vrouw drie verschillende soorten hoofdhaar heeft.) Zij zou er te gek uitzien, maar die arme Obama zou zeker de stem der onafhankelijken verliezen, en zelfs de stem van de democraat die nog niet heeft besloten.

Uit: Americanah