Een heel dom idee

„Af en toe komen bedrijven naar buiten met een heel dom idee. Zo een was ING’s plan om te experimenteren voor commerciële doeleinden met de gegevens over betaalgedrag van haar klanten. Persoonlijke privacy is een thema dat bij het publiek heel gevoelig ligt. En dus ook bij de politiek. Zeker als het afkomstig is uit de banksector, die nog steeds laag staat in de hitparade. Dat dit idee zeer afwijzende reacties zou oproepen was te voorzien. Rabo doet hetzelfde, maar veel slimmer. Ook die ziet grote mogelijkheden in het gebruik van betaalgegevens van klanten, maar dan niet door die aan derden te verkopen. Maar strategisch is het plan van ING ook vreemd. Wat is nu eigenlijk haar bedrijfsmodel? Een zeer goede service van financiële producten verlenen? Of het aanbieden van pampers, pasta of pakketreizen aan klanten wier betaalgedrag aangeeft dat ze die wel eens kopen? Schoenmaker, blijf bij je leest.”