DNB licht minder dossiers

Het grote boekenonderzoek dat De Nederlandsche Bank de komende maanden gaat verrichten bij onder meer ABN Amro, Rabobank en ING zal minder omvangrijk zijn dan oorspronkelijk gepland.

Dat blijkt uit een brief die DNB donderdag heeft verstuurd aan het ministerie van Financiën. Hierin zegt directeur bankentoezicht Jan Sijbrand dat DNB op die manier kosten wil besparen. Volgens hem komt de kwaliteit van het boekenonderzoek niet in gevaar door de aanpassing.

De banken worstelen met de enorme werklast die het onderzoek met zich meebrengt. Ze moeten er honderden mensen voor vrijmaken, blijkt uit een rondgang van deze krant. Dit om de zeer gedetailleerde vragen van de opdrachtgever, de Europese Centrale Bank, te kunnen beantwoorden.

Behalve de drie grootste banken worden ook SNS Reaal, RBS, de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank doorgelicht. Het gaat om duizenden dossiers met leningen, de onderpanden daarvan en andere bezittingen. DNB wil weten of die leningen en bezittingen tegen de juiste waarde in de boeken staan.

Het onderzoek, dat plaatsvindt bij 128 banken in de eurozone, is de ultieme poging om het vertrouwen van investeerders en consumenten in de banken terug te winnen, ruim vijf jaar na het begin van de financiële crisis.

Hoeveel minder dossiers DNB zal doorlichten is niet duidelijk. Een woordvoerder zegt hierover „geen mededelingen” te doen. Directeur Sijbrand zegt in de brief wel dat het besluit tot stand is gekomen „in overleg met de ECB”.

Het hele onderzoek gaat volgens DNB tussen 42 en 62 miljoen euro kosten, zo blijkt ook uit de brief. Dat is inclusief de kosten voor een stresstest na afloop. De banken zelf zullen dat gaan betalen, blijkt ook.

Het onderzoek is het toelatingsexamen voor de Europese bankenunie, die deze week tot stand is gekomen. De ECB zal voortaan centraal toezicht gaan houden op de grootste banken.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo